Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Ο Άνθρωπος που Τρέλανε τις Μηχανές

Στη σημερινή εποχή είναι απόλυτα βέβαιο πως κανένας από τους κορυφαίους σκακιστές του κόσμου δεν μπορεί να συγκριθεί σε ταχύτητα και βάθος μετρήματος με ένα σύγχρονο σκακιστικό πρόγραμμα. Όμως τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι.


Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα υπεροχής της ανθρώπινης διάνοιας έναντι της τεχνητής νοημοσύνης των παλαιότερων σκακιστικών μηχανών είχαμε σε μια παρτίδα που παίχτηκε το 1963 με αντιπάλους τον Ουκρανό GM David Bronstein (1924 - 2006) και το σκακιστικό πρόγραμμα EVM "M-20"










Στην παρτίδα αυτή, έπειτα από 13 κινήσεις προέκυψε η θέση του παρακάτω διαγράμματος


Εδώ ο Bronstein ανακοίνωσε φορσέ ματ σε 10 κινήσεις!! Η παρτίδα συνεχίστηκε:

14.Nxg5+ Qxg5 15.Nxc7+ Ke7

16.Nd5+ Ke6 17.Nxf4+ Ke7

18.Nd5+ Ke8 19.Qxc8+ Qd8

20.Nc7+ Ke7

21.Bb4+ d6

22.Bxd6+ Qxd6


23.Qe8#
{Mate} 1-0





Δείτε όλη την παρτίδα:


Play chess online!





Στη φωτογραφία ο Bronstein (δεξιά) αντιμετωπίζει τον Botvinnik στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος το 1951.















Αφιερώνουμε τη νίκη του Bronstein επί του EVM "M-20" στο φίλο σκακιστή από την Κάρυστο Βαγγέλη Ρουμπή που μισεί τις "καταραμένες" σκακιστικές μηχανές.
Αποθήκευση σε PDF

16 σχόλια:

Nikos είπε...

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Μπράβο σας παιδιά!!!

Ανώνυμος είπε...

Στο Ρουμπη;Χα χα

Nikos είπε...

Ποιος είναι ο Ρουμπης και κυρίως ποιος είσαι εσύ?
Αν θες να χλευάσεις κάποιον, χλεύασε τον εαυτό σου που:
1) Δεν ξέρεις ούτε τα ονόματα αυτών που έχουν το site!
2) Κατακρίνεις χωρίς να αιτιολογείς!
3) Φοβάσαι ακόμη και να γράψεις το όνομα σου!

barbis είπε...

Νίκο ο Ρουμπής είναι ένας πολύ καλός φίλος από την Κάρυστο και πολύ ισχυρός σκακιστής(πρωταθλητής ΤΕΣΣΑΣ 2008).Παραλίγο μάλιστα και φέτος θα ήταν και συμπαίκτης μας αλλά δε θέλαμε να τον ταλαιπωρήσουμε να έρχεται από την Κάρυστο στην Ιστιαία για να παίζει.Συμφωνώ και εγώ με εσένα ότι ο ανώνυμος έκανε ένα χαζό σχόλιο και επίσης θέλω να πω ότι και εγώ δε συμπαθώ τα ανώνυμα σχόλια αλλά παρόλα αυτά ίσως να τον κρίνεις λίγο αυστηρά...

Ανώνυμος είπε...

Το χαχα δεν ήταν υποτιμητικό για τον Ρουμπή βέβαια.Δε θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι τέτοιο άλλωστε.Τα δογματικά συμπεράσματα κυρίων nikwn δείχνουν τρικυμία εν κρανίω.Φυσικά δεν έκανα κάποιο χαζό σχόλιο διότι το χαχα πήγαινε στη δυσανεξία του Βαγγέλη στις μηχανές.Η ανωνυμία είναι ο θεός του διαδικτύου και δικαίωμα του κάθε χρήστη.Άλλωστε δεν έγραψα το σχόλιο ανώνυμα καθώς το έγραψα με φανερή την ip μου όπως ακριβώς και ο τεχνολογικά νάνος κύριος(!) nikos.Παρακαλώ οι bloggers να μην εισέρχονται σε θέματα που αγνοούν ενώ καλό είναι να διαβάζουν και τίποτα άλλο στο διαδίκτυο πέρα από σκάκι.

barbis είπε...

Γιάννη Ανέστη θα σου έλεγα τίποτα για την ip σου αλλά προτιμώ να στα πω από κοντά όταν έρθω στο χωριό.Μπήκα και στο skakistiko.blogspot να γράψω μια μέρα και με έβριζε ένας ο οποίος μιλούσε για δημόσια συζήτηση ενώ αυτός φορούσε κουκούλα (ανώνυμος)!Και όταν τον άρχισα στο δούλεμα όπως εμείς εσένα τώρα βγήκε και ο Κοεράντ (ο blogger) να τον υπερασπιστεί!!Άμα δε σου αρέσει εδώ να πηγαίνεις εκεί να γράφεις μαζί με τους άλλους ανώνυμους με φανερά ip!

Ανώνυμος είπε...

Πριν συνεχίσετε να γράφετε ανοησίες για σοβαρά θέματα όπως το φακέλωμα μας σας εφιστώ την προσοχή στα εξής:Όποιος έχει δημιουργήσει ένα λογαριασμό στο google π.χ με το όνομα nikos δε σημαίνει πως είναι και επώνυμος.Αν κάποιος κάνει ένα σχόλιο του τύπου είμαι ο Νίκος ο τάδε δε σημαίνει πως είναι και αυτός.Μπορεί για παράδειγμα να έχει φτιάξει ένα Nickname κάποιος σε ένα Internet kafe και να δηλώνει πως είναι ο πάπας της Ρώμης ενώ ταυτόχρονα αποκρύπτει την ip του και κανένας δεν εντοπίζει ποιός πραγματικά είναι όταν καταθέτει σχόλια σε blogs όπως αυτό.Μπορεί βέβαια να σχολιάζει,από την ip που του δίνει ο provider του,χωρίς ανωνυμία ο παραπάνω χρήστης.
Κάποιος χρήστης τώρα που σχολιάζει χωρίς να έχει δημιουργήσει στο google λογ/σμο υπάγεται ακριβώς στις προηγούμενες 2 περιπτώσεις.Δηλαδή μπορεί πράγματι να είναι ανώνυμος με καλυμένη ip η επώνυμος αφού δεν καλύπτει την πραγματική του ip.
Nikos λοιπόν η Ανώνυμος(επί της οθόνης)στο ίδιο καζάνι.Παίζουν και τα 2 ενδεχόμενα και για τους 2.Μπορεί δηλαδή να είναι ουσιαστικά επώνυμοι και οι 2 η ουσιαστικά ανώνυμοι.

ΦΑΝΗ ΣΙΡΚΕΛΗ είπε...

Αυτό που λες είναι απόλυτα σωστό. Μόνο που εμείς εδώ χρησιμοποιούμε ένα πολύ εύχρηστο εργαλείο που μας παρέχει η Google για να συζητάμε όπως θα κάναμε και σε μια ζωντανή παρέα. Όπως πολύ καλά ξέρεις δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις για να επικοινωνήσεις μέσω των ιστολογίων. Επικοινωνούν οι άνθρωποι και όχι τα μηχανήματα και θα θέλαμε να ξέρουμε με ποιους μιλάμε για να καταλαβαίνουμε καλύτερα και τα σχόλιά τους. (Ο γραπτός λόγος παραξηγείται πολύ πιο εύκολα από τον προφορικό). Γίνεται καλύτερη συζήτηση όταν ξέρουμε με ποιους συνομιλούμε. Φαντάσου σε μία ζωντανή συζήτηση σε μία παρέα να εκφράζει κάποιος τις απόψεις του αλλά όταν τον ρωτήσεις πώς τον λένε να σου απαντήσει ότι προτιμά να μη σου πει.
Κατά τα άλλα έχεις απόλυτο δίκιο, είναι δικαίωμα του καθενός να κρατήσει την ανωνυμία του γι'αυτό και δεν έχουμε αποκλείσει τα ανώνυμα σχόλια από αυτό το ιστολόγιο.

Ανώνυμος είπε...

Σε ότι αφορά τώρα την ανωνυμία την original(είτε έχεις nickname nikos είτε ανώνυμος)αποτελεί ένα τεράστιο ζήτημα και εαν το επιθυμείτε ανέβασε ένα post να το σχολιάσουμε.Προσωπική μου γνώμη για τους ανώνυμους υβριστές είναι πως κακώς κάνουν αλλά δεν πρέπει η τιμωρία να είναι αυτή της κανονικής ζωής αλλά να βρίζουν ατιμώρητοι καθώς στην αντίθετη περίπτωση διακυβεύονται ατομικά δικαιώματα υπέρτερα.Προτιμώ λοιπόν να με βρίσει κάποιος ανίσχυρος ανώνυμος στο διαδίκτυο παρά να βάλω μέσα στο σπίτι μου τον Μεγάλο Αδελφό για να με προστατέψει από αυτόν.Θέλουμε ελευθερία στο διαδίκτυο και η ασυδοσία είναι προτιμότερη από τον έλεγχο.Όλα αυτά χονδρικώς γιατί στην πράξη οι αρχές(ο θεός να τις κάνει)προσπαθούν να παρακολουθούν τα πάντα.Έτσι σας διαβεβαιώ πως όλα τα κινητά τηλέφωνα όλων των πολιτών της Ελλάδας(!!!)για παράδειγμα είναι υπό παρακολούθηση.Και βέβαια δεν πάσχω από σύνδρομο καταδίωξης αλλά η πραγματικότητα έχει αρχίσει και γίνεται εφιαλτική.Αν δε θέλουμε λοιπόν να γίνουμε απλά ρομποτάκια μια μέρα ας αντιδρούμε γιατί αν η κατάσταση στο μέλλον θα είναι μη αναστρέψιμη θα προτιμήσουμε να είμασταν δούλοι σε γαλέρα.
Για να κάνω και μια επιπλέον αναφορά και να κλείσω υπάρχουν άνθρωποι στο διαδίκτυο που εμπορεύονται τις συνήθειες μας στο σερφάρισμα.Κάποιοι άνθρωποι δεν επιθυμούν ούτε αυτό να συμβαίνει.Η ανωνυμία λοιπόν προφυλάσσει.Και στο κάτω κάτω όπως διάβασα και από καποιο blogger θα κυκλοφορούσατε ποτέ στο δρόμο κρατώντας την αστυνομική σας ταυτότητα σε κοινή θέα;Φυσικά κάποιος μπορεί να διατηρεί ένα επώνυμο blog αλλά και αυτός μπορεί σε άλλες περιπτώσεις να είναι ανώνυμος(το συνιστώ ανεπιφύλακτα).Πολλές φορές μεγάλες αλήθειες που δεν γίνεται να ειπωθούν στην πραγματική ζωή διαρρέουν στο διαδίκτυο(π.χ μια λοβιτούρα πολιτικών).Αναγκαία η κάλυψη και η ανωνυμία έστω και αν ανεχόμαστε συκοφάντες και λοιπά φρούτα.Αναγκαία για χάρη της αλήθειας και της ελευθερίας.

Ανώνυμος είπε...

Μόνο που εμείς εδώ χρησιμοποιούμε ένα πολύ εύχρηστο εργαλείο που μας παρέχει η Google για να συζητάμε όπως θα κάναμε και σε μια ζωντανή παρέα.

Αυτό εκ των πραγμάτων δε γίνεται.Άλλος ο προφορικός λόγος άλλο ένα blog.

Επικοινωνούν οι άνθρωποι και όχι τα μηχανήματα και θα θέλαμε να ξέρουμε με ποιους μιλάμε για να καταλαβαίνουμε καλύτερα και τα σχόλιά τους.

Σημασία έχει εν προκειμένω το περιεχόμενο και όχι ποιός λέει κάτι.Άλλωστε αν γράψει κάποιος είμαι ο τάδε πως ξέρεις αν είναι αλήθεια.Κάποιοι επίσης δεν επιθυμούν να έχουν λογ/σμο και δεν έχει νόημα να γράφουν σε κάθε σχόλιο όνομα και επώνυμο.Επίσης σχόλια όπως το δικό μου νομίζω πως είναι προφανές πως πρέπει να περνούν ασχολίαστα και όχι να μην αφήνουν να πέσει τίποτα χάμο αρχάριοι του διαδικτύου όπως ο Νίκος.


Φαντάσου σε μία ζωντανή συζήτηση σε μία παρέα να εκφράζει κάποιος τις απόψεις του αλλά όταν τον ρωτήσεις πώς τον λένε να σου απαντήσει ότι προτιμά να μη σου πει.


Ακριβώς αυτό.Εκεί είσαι μια παρέα.Εδώ είμαστε σε δημόσιο χώρο.100 χρήστες μπορούν να μπουν να διαβάσουν και να σχολιάσουν.Δε μου αρέσει να αναφέρω ποιος είμαι όπως και να δημιουργήσω λογ/σμο.Αν Θεωρήσω να γνωστοποιήσω την ταυτότητά μου θα το κάνω έμμεσα μέσα στα σχόλια.

Ανώνυμος είπε...

Αν και ο Νίκος μου φάνηκε έξυπνος άνθρωπος από τη γνωριμία μας απορώ πως ήταν τόσο βέβαιος πως ένας ανώνυμος χλεύαζε!!Μόνο από απειρία στο χώρο των blogs ίσως.Τα δε σχόλιά του(ακόμη και αν χλεύαζε κάποιος) ήταν λάθος.Τα δύο πρώτα παρεπόμενα της ιδέας που του δημιουργήθηκε πως ο "ανώνυμος χλευάζει".Στο δε τρίτο που έβαλε και τη φωτιά περιττό μετά από όλα αυτά να σας πω πως διαφωνώ.Μπαρμπή γράψε την ακριβή διεύθυνση να απολαύσω τον υβριστή και τον Κοεράντ(χαχα).


Άμα δε σου αρέσει εδώ να πηγαίνεις εκεί να γράφεις μαζί με τους άλλους ανώνυμους με φανερά ip!


Γι'αυτό δεν είμαι υπεύθυνος εγώ αλλά εσείς επιτρέπετε τα ανώνυμα σχόλια.Αν πέσει ψαλίδι θα αποχωρήσω αναγκαστικά καθώς δεν έχω δημιουργήσει λογ/σμο στο google αλλά και λογ/σμό να είχα πιθανότατα θα αποχωρούσα για ιδεολογικούς λόγους καθώς δε θεωρώ το blog ατομικό αλλά συλλογικό που αφορά και εκπροσωπεί την ομάδα άσχετα αν όλο το φορτίο το έχει επωμιστεί η φανή όπως και τη διαχείρισή του βέβαια.

Nikos είπε...

Αγαπητέ "ανώνυμε" (αλλά με φανερή.... ip) θέλω να σε ρωτήσω τα εξής:
1)Ποιος άνθρωπος με στοιχειώδη έστω νοημοσύνη, δεν θα έπαιρνε το ανώνυμο σχόλιο σου ως χλευασμό?
2) Τι σχέση έχει ο συγκεκριμένος παίκτης από την Κάρυστο (που εγώ τουλάχιστον δεν τον γνωρίζω) με το άρθρο που δημοσιεύτηκε?

Προσωπικά μιλώντας, πέρασα το σχόλιο σου ως ειρωνεία προς τον κ. Μπαρμπή (γι αυτό και έγραψα ότι δεν ξέρεις ούτε τα ονόματα αυτών που έχουν το site).
Επειδή έκανα λάθος, σου ζητώ ταπεινά συγνώμη.
Νομίζω όμως ότι καλό είναι να εκφράζεσαι με μεγαλύτερη σαφήνεια, προς αποφυγή παρεξηγήσεων....

Ανώνυμος είπε...

Αφιερώνουμε τη νίκη του Bronstein επί του EVM "M-20" στο φίλο σκακιστή από την Κάρυστο Βαγγέλη Ρουμπή που μισεί τις "καταραμένες" σκακιστικές μηχανές.


Εδώ κολλούσε το "Στο Ρουμπή; χαχα"
Πως είναι δυνατόν να χλευάζει(!)κάποιος κάποιον άγνωστο.Πρέπει να είναι ανόητος.Αλλά και τέτοια περίπτωση ανόητου να ήταν επεμβάσεις αυτόκλητων επικριτών όπως η δική σου(επίκριση ενός ανόητου δηλαδή) είναι ανευ νοήματος και το μόνο που προσφέρουν είναι στοιχεία της προσωπικότητας του επικριτή.

Κατά τα άλλα επώνυμε Νίκο μπορείς να με φωνάζεις Λούκυ Λουκ

barbis είπε...

Καλά ρε Γιάννη κόλλησε το φωτοτυπικό σας εκεί στην εφορία?Διότι βλέπω συνεχώς κείμενα μου μες τα σχόλια σου να τα γράφεις ξανά και ξανά.Βάλε τουλάχιστον εισαγωγικά να μη σε περάσουν για χαζό:).Kαι θα ήθελα να σταματήσει επιτέλους η τρίτη σκακιέρα του Σ.Ο.Β.Ε να αρπάζεται με την πέμπτη και την πρώτη!Γιάννη το σχόλιο:"Στο Ρουμπη;Χα χα" δε μου φαίνεται περισσότερο έξυπνο από το "tyropita zesth" που έγραψε ένας άλλος στο θέμα μας με τα ατομικά εφηβικά στη Λαμία.Το blog του κυρίου Κοεράντ-αυτός που έχει γράψει και το αλφαβητάρι του σκακιστή που σου έχω κάνει δώρο-είναι το skakistikoblogspot που είναι η πρώτη σε επισκέψιμότητα σκακιστική ιστοσελίδα στην Ελλάδα (είναι πολλοί οι ανώνυμοι!).

ΦΑΝΗ ΣΙΡΚΕΛΗ είπε...

Πάντως, έτσι για να καθησυχάσουμε τους αναγνώστες μας, ποτέ δεν έχουμε μπει στον κόπο να βρούμε το ip κάποιου ανώνυμου ή επώνυμου σχολιαστή. Εξάλλου η πληροφορία αυτή δεν είναι διαθέσιμη από το google blogger. Δεν είμαστε κατάσκοποι ούτε και κακόβουλοι. Αν κάποιο σχόλιο ενοχλήσει πολύ μπορούμε πολύ εύκολα απλώς να το διαγράψουμε.

Ανώνυμος είπε...

Φανή δεν υπάρχει κάποιος φόβος.


Γιάννη το σχόλιο:"Στο Ρουμπη;Χα χα" δε μου φαίνεται περισσότερο έξυπνο από το "tyropita zesth" που έγραψε ένας άλλος στο θέμα μας με τα ατομικά εφηβικά στη Λαμία.


Αν αυτό νομίζεις μετά τα επεξηγηματικά σχόλια τότε υπάρχουν 2 ενδεχόμενα:1)Το πιστεύεις αυτό που γράφεις 2)Δεν το πιστεύεις.
Και στις 2 περιπτώσεις δεν είναι ευχάριστο.
Άλλωστε μετά το σχόλιο του Νίκου "Επειδή έκανα λάθος, σου ζητώ ταπεινά συγνώμη.
Νομίζω όμως ότι καλό είναι να εκφράζεσαι με μεγαλύτερη σαφήνεια, προς αποφυγή παρεξηγήσεων...." το θέμα έληξε με μια μόνο παρατήρηση,να επαναλάβω ότι έγραψα προηγούμενα:Πως είναι δυνατόν να χλευάζει(!)κάποιος κάποιον άγνωστο.Πρέπει να είναι ανόητος.Αλλά και τέτοια περίπτωση ανόητου να ήταν επεμβάσεις αυτόκλητων επικριτών όπως η δική σου(επίκριση ενός ανόητου δηλαδή) είναι ανευ νοήματος και το μόνο που προσφέρουν είναι στοιχεία της προσωπικότητας του επικριτή.

Τώρα αν χρειάζεσαι εισαγωγικά για να καταλάβεις τι γράφει ένας σχολιαστής από τους ελάχιστους σε αυτο το post .....
Αρνητικό είναι λοιπόν ο καταλογισμός αρνητικών προθέσεων εξ αιτίας ...ασάφειας.
Εξ ίσου αρνητικό είναι να θεωρείται αυτό το σχόλιο χαζομάρα
"Στο Ρουμπη;Χα χα" ενώ αυτό να μη σχολιάζεται "Ποιος είναι ο Ρουμπης και κυρίως ποιος είσαι εσύ?
Αν θες να χλευάσεις κάποιον, χλεύασε τον εαυτό σου που:
1) Δεν ξέρεις ούτε τα ονόματα αυτών που έχουν το site!
2) Κατακρίνεις χωρίς να αιτιολογείς!
3) Φοβάσαι ακόμη και να γράψεις το όνομα σου"


Επιχειρήματα λοιπόν γιατί αλλιώς θα μας πάρουν όχι με τυρόπιτες ζεστές αλλά καμμένες.