Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Ο Ρόλος του Ανοίγματος στο Σκάκι

"Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός", λέει ένα παλιό ρητό και αναμφίβολα στο σκάκι έχει απόλυτη εφαρμογή. Ένα επιτυχημένο άνοιγμα πολύ συχνά είναι προάγγελος μιας καλοπαιγμένης παρτίδας ενώ η κακή ανάπτυξη των κομματιών στην αρχή της παρτίδας ισοδυναμεί με καταστροφή. Έχοντας αυτά υπ' όψιν τους πολλοί σκακιστές αφιερώνουν ατελείωτες ώρες μελετώντας δαιδαλώδεις βαριάντες ανοιγμάτων και πολλές φορές αυτό αποβαίνει σε βάρος άλλων σημαντικών τμημάτων της παρτίδας όπως το μέσο και το φινάλε. Εν τέλει η θεωρία των ανοιγμάτων τί είναι; Μια συλλογή με τις στατιστικά πιο συνηθισμένες ακολουθίες κινήσεων στην αρχή της παρτίδας.

Όμως πόσοι από τους σκακιστές που ακολουθούν τις ίδιες συνέχειες είναι πραγματικά ισχυροί; Μήπως στο μεγαλύτερο ποσοστό είναι χειρότεροι παίχτες κι από εμάς; Ας μη ξεχνάμε ότι υπήρχαν πολλοί κορυφαίοι σκακιστές που έπαιζαν πολύ συχνά εξεζητημένα ανοίγματα όπως ο αείμνηστος Tony Miles μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του οποίου ήταν η νίκη επί του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή Anatoly Karpov παίζοντας με τα μαύρα την ασυνήθιστη άμυνα του Αγίου Γεωργίου (1.ε4 α6). Επίσης και ο ΙΜ Michael Basman έγινε γνωστός για την ιδιαιτερότητά του να χρησιμοποιεί κατά κόρον ανορθόδοξα πλευρικά ανοίγματα.

Παρακάτω θα παρουσιάσουμε δύο παρτίδες με αντιπάλους ισχυρά σκακιστικά προγράμματα, που πιστεύουμε ότι θα κάνουν πολλούς να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους γύρω από τη θεωρία των ανοιγμάτων. Η πρώτη παρτίδα είναι η δεύτερη από ένα ματς έξι δεκάλεπτων παρτίδων μεταξύ του πασίγνωστου σκακιστικού προγράμματος Fritz 11 και της σκακιστικής μηχανής GrapeFruit Το ματς τελείωσε ισόπαλο 3-3 παρόλο που το GrapeFruit αγωνιζόταν χωρίς βιβλίο ανοιγμάτων! Στην εν λόγω παρτίδα η τέταρτη κίνηση του GrapeFruit Bd6?! μοιάζει με κίνηση αρχαρίου διότι αφενός εμποδίζει την προώθηση του πιονιού d7 αφετέρου δυσκολεύει την ανάπτυξη του λευκοτετράγωνου αξιωματικού του μαύρου. Παρόλα αυτά, το πανίσχυρο Fritz11 δε βγάζει κανένα πλεονέκτημα και το GrapeFruit αποσπά εύκολη ισοπαλία.






Στη δεύτερη παρτίδα πάλι η ίδια αμφίβολη κίνηση 3...Bd6 όχι μόνο δεν επιφέρει την ήττα για το πρόγραμμα Hamsters που αγωνίζεται με τα μαύρα αλλά αντιθέτως το πρόγραμμα Αnaconda (elo 2658) με τα λευκά είναι αυτό που σώζεται κυριολεκτικά την ύστατη ώρα οδηγώντας την παρτίδα στο θεωρητικά ισόπαλο φινάλε K+R εναντίον K+R+B.




Αποθήκευση σε PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια: