Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Το Δαχτυλίδι

"The Ring", proposed by Valentin Albillo, 1998


White to play and mate in 12: 1. f7-f8=Q

Το 1998 ο Valentin Albillo δημιούργησε ένα ασύγκριτης ομορφιάς σκακιστικό πρόβλημα γνωστό με το όνομα "Δαχτυλίδι". Το πρόβλημα αυτό, είχε την ιδιαιτερότητα του ότι δεν απευθυνόταν σε ανθρώπους αλλά σε σκακιστικές μηχανές. Τα καλύτερα προγράμματα εκείνης της εποχής απέτυχαν στην επίλυσή του εκτός από το πρόγραμμα CHEST του Heiner Marxen που βρήκε φορσέ ματ σε 12 κινήσεις σε περίπου 31 ώρες!!!. Πράγματι, η σωστή απάντηση είναι 1.f7-f8=Q και ματ σε 12 κινήσεις.

Η άσκηση αυτή δυσκολεύει ακόμα και σήμερα τις περισσότερες σκακιστικές μηχανές και αποτελεί μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσετε το σκακιστικό σας πρόγραμμα.
Αποθήκευση σε PDF

9 σχόλια:

barbis είπε...

Άφησα τη Rybka 3 σκεφτεί 3 ώρες και δεν βρήκε τίποτα ούτε καν ένα άλλο ματ δεν μέτρησε αλλά ούτε τη σωστή πρώτη κίνηση δε βρήκε.Καλά έχω πει να την πετάξω:)Aπό τις 10 μηχανές που έχω βάλει μέχρι τώρα οι 2 μόνο βρήκαν το ματ σε 12 σε 27 η μία και 29 λεπτά η άλλη.Μία ακόμα πλησίασε αλλά βρήκε ματ σε 13!Οποιος έχει to fritz11 ας το βάλει και να μου πει τα αποτελέσματα.

barbis είπε...

Και το ZappaMexico II το βρήκε σε 51 λεπτά!

Ανώνυμος είπε...

H Rybka 3 φημίζεται περισσότερο για τις στρατηγικές ικανότητες παρά για τις τακτικές και αυτός είναι και ο λόγος που κερδίζει όλες τις άλλες.

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν,το fritz 11 βρήκε πανεύκολα το ματ σε 11 κινήσεις με την πρώτη(και όχι σε 12).

barbis είπε...

Πάρε το fritz12 να το βρει σε 12 κινήσεις!!Αυτό που έπαθε το fritz λέγεται bug και έχασε το μέτρημα του.Το συντομότερο μάτ στη θέση είναι 12 κινήσεις και όχι 11.Είναι και κάποια προγράμματα που εκ κατασκευής γράφουν μια κίνηση λιγότερη δηλ.αν τους βάλεις ματ σε δύο γράφουν ματ σε μία αλλά από ότι ξέρω το fritz δεν είναι τέτοιο οπότε άστο καμιά ώρα να βρεί το σωστό ματ και τα ξαναλέμε.

Ανώνυμος είπε...

Kala ta les esi alla na paiksw ego lefkos ki esi mavros na sou kano mat se 11?Proti kinisi paizw afti pou pou ipes.

barbis είπε...

Πρέπει να καταλάβεις ότι δεν αμφισβητείς εμένα αλλά τον δημιουργό του προβλήματος.Αυτός δίνει την λύση f7-f8=Q ματ σε 12.Πάντως θα έχει πλάκα να δεχθώ την πρόκληση,η κίνηση μου είναι 1...d2-d1=N+ αντίπαλος του fritz σου είναι το glaurung 2.2 από τη Νορβηγία.Η εκτίμηση του είναι -Μ11!Περιμένω την απάντηση σου!

Ανώνυμος είπε...

King d2

barbis είπε...

2...Qxd3+ και εκτίμηση -M10.