Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Η Μάχη με το Χρόνο

Σύμφωνα με το Λεξικό της Οξφόρδης με τον όρο χρόνος εννοείται "η ακαθόριστη κίνηση της ύπαρξης και των γεγονότων στο παρελθόν, το παρόν, και το μέλλον, θεωρούμενη ως σύνολο".

Η έννοια του χρόνου αποτελούσε πάντα ένα μυστήριο για τον άνθρωπο. Τι είναι ο χρόνος; Πώς υπολογίζεται; Πώς τιθασεύεται; Μπορεί κανείς να τον νικήσει; Ερωτήματα που «έτρωγαν» πάντα τον άνθρωπο. Σήμερα οι επιστήμονες προσπαθούν να τον κατανοήσουν, αλλά και παλιότερα, σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς, οι άνθρωποι είχαν κατανοήσει κάποιες λεπτές εκφράσεις της έννοιας του χρόνου - ίσως πιο πρακτικές από τις σημερινές.

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν 9 θεούς που σχετίζονταν με την έννοια του χρόνου, με πιο γνωστό τον Κρόνο, πατέρα των Θεών, του οποίου το όνομα σχετίζεται άμεσα και ετυμολογικά με την έννοια του χρόνου. Επίσης ο Ωκεανός αντιπροσώπευε τον θεό-ποταμό που περιέβαλε τη Γη, απ' τον οποίο γεννιέται και η έννοια του γραμμικού χρόνου σαν «ποταμός».

Αλλά ο πιο «ειδικός» θεός της Αρχαίας Ελλάδας που σχετίζονταν με τον χρόνο ήταν ο ... Καιρός. Είναι μια σχετικά άγνωστη θεότητα της οποίας τα σύμβολα και τα χαρακτηριστικά περιγράφουν με ακρίβεια και απόλυτη πρακτικότητα τις ιδιότητες του χρόνου να μας ... ξεφεύγει μαζί με τις ευκαιρίες που περικλείει !

Ο θεός Καιρός λοιπόν αναπαριστάται σαν ένας φτερωτός νέος που ισορροπεί στην άκρη του ξυραφιού - όπως ο καθένας που θέλει να κυριαρχήσει στον χρόνο - και κρατάει τη Ζυγαριά της Μοίρας, γεγονός που τον σχετίζει με τη μοίρα και το πεπρωμένο. Αυτή η περίεργη και μοιραία θεότητα αντιπροσωπεύει την «στιγμή που περνάει και χάνεται» και την έννοια της ευκαιρίας που πρέπει να εκμεταλλευτούμε.

Άλλες θεότητες που συναντάμε στην αρχαία Ελλάδα σε σχέση με τον χρόνο είναι οι τρεις Μοίρες που αντιστοιχούν στις τρεις διαστάσεις του χρόνου: παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Στο σκάκι ο χρόνος είναι ένα μέτρο της ανάπτυξης κι ένα από τα τρία βασικά στοιχεία της στρατηγικής μαζί με το χώρο και το υλικό. Μονάδα μέτρησής του είναι το τέμπο που αντιστοιχεί σε μία κίνηση. Λέμε δηλαδή ότι κερδίσαμε ένα τέμπο εάν κερδίσαμε μία κίνηση.

Εκτός όμως από τα παραπάνω, χρόνος (chronos) ονομάζεται και μια νέα σκακιστική μηχανή του Αργεντινού προγραμματιστή Guillermo Filia. Δοκιμάσαμε το chronos 1.9.3 σε 4 εικοσάλεπτες παρτίδες με το σκακιστικό πρόγραμμα ChessGenius 7.2 του Richard Lang το οποίο ήταν ένα από τα καλύτερα προγράμματα της προηγούμενης δεκαετίας. Είχε νικήσει μάλιστα το 1994 σε 25λεπτες παρτίδες τον Kasparov 1,5-0,5, τον Nicolic 2-0 ενώ είχε ηττηθεί από τον Anand 2-0.

Στο ανεπίσημο αυτό ματς ο Chronos επεκράτησε 3-1 του Genius κερδίζοντας την πρώτη και την τελευταία παρτίδα ενώ οι άλλες δύο ήρθαν ισόπαλες. Το αποτέλεσμα αυτό, ήρθε να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό του δημιουργού του Chronos πως η δυναμικότητά του είναι πάνω από 2500 έλο.

Παρουσιάζουμε παρακάτω τη μία από τις νίκες του Chronos με αναλύσεις του ίδιου.



Play chess online!



Περισσότερες πληροφορίες για τη σκακιστική μηχανή Chronos μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα:


Αποθήκευση σε PDF

3 σχόλια:

barbis είπε...

Δε νομίζω να υπάρχει άνθρωπος- σκακιστής που να δεχτεί τη θυσία διαφοράς του λευκού στη 16 κίνηση.Όμως το genius τόλμησε , έμεινε με εκτεθειμένο τον βασιλιά του στο κέντρο και τελικά τιμωρήθηκε.Αξιοσημείωτη και η ακρίβεια του μετρήματος του CHRONOS που είδε καθαρά ματ σε 11 κινήσεις.

barbis είπε...

Σήμερα βγήκε και η καινούργια έκδοση του chronos η 1.9.4

Nikos είπε...

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρτίδα!!!