Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2008

Κύκλωπας - Ο Μυθικός Γίγαντας Επιστρέφει

Οι κύκλωπες ήταν ένας λαός τερατόμορφων ανθρώπων, γιοι του Ποσειδώνα, που έφεραν έναν και μοναδικό οφθαλμό στην μέση του μετώπου. Θεωρείται ότι είχαν ζητήσει να αποκτήσουν το προνόμιο να μπορούν να δουν το μέλλον δίνοντας ως αντάλλαγμα για αυτό το ένα τους Μάτι. Και πράγματι πήραν αυτό που ήθελαν με τίμημα βαρύτερο ακόμα και από το Μάτι τους που πρόσφεραν για αυτή τους την απαίτηση. Το μόνο μέλλον που μπόρεσαν να μάθουν ήταν η ημέρα του Θανάτου τους. Από τότε ζούσαν μέσα στην θλίψη ξέροντας επακριβώς την στιγμή που θα πέθαιναν.

Αναφέρονται στην Οδύσσεια ως κατοικούντες, πιθανώς, στην νήσο Σικελία, στη Δυτική Μεσόγειο. Άγριοι, χωρίς κάποια στοιχεία πολιτισμού και κοινωνικής οργάνωσης, εξόντωναν (και έτρωγαν) όσους πλησίαζαν στην περιοχή τους.

Ο Οδυσσέας και οι ναύτες του προσορμίστηκαν στην ακτή τους και εγκλωβίστηκαν στη σπηλιά του ισχυρότερου από αυτούς, του Πολύφημου. Τελικά μετά από ένα περιβόητο τέχνασμα του Οδυσσέα τύφλωσαν τον Κύκλωπα και κατόρθωσαν να διαφύγουν, όχι όμως χωρίς απώλειες.

Κύκλωπας (cyclops) είναι και το όνομα ενός πολύ ισχυρού σκακιστικού προγράμματος αμερικάνικης προέλευσης και το οποίο είναι κλώνος των φημισμένων προγραμμάτων Fruit και Toga.

Υποβάλαμε το cyclops_2.0 σε μια σειρά από σκληρές σκακιστικές δοκιμασίες κατά τις οποίες καταβρόχθησε τα αντίπαλα προγράμματα όπως ο κύκλωπας Πολύφημος τους συντρόφους του Οδυσσέα. Ακολουθούν δύο από τις νίκες του.

Στην πρώτη δεκάλεπτη παρτίδα μετά από μια δυνατή αναμέτρηση το cyclops κερδίζει με τυπική θυσία κομματιού το πανίσχυρο πρόγραμμα Naum 3 (3000 elo!!).

Στη δεύτερη παρτίδα υπερισχύει του πασίγνωστου προγράμματος Hiarcs σε ένα δύσκολο φινάλε έπειτα από εξαιρετική θυσία πιονιού στην 44η κίνηση που είχε ως αποτέλεσμα την άμεση ενεργοποίηση του ζεύγους των αξιωματικών του.



Play chess online!





Play chess online!

Αποθήκευση σε PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια: