Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Στο Μάτι του Κυκλώνα

Κυκλώνας είναι ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων που σχηματίζεται πάνω από τα νερά των τροπικών ή υποτροπικών περιοχών και αναπτύσσεται λόγω των ανοδικών κινήσεων της ατμόσφαιρας. Στο σύστημα αυτό δεν υπάρχουν μέτωπα (ψυχρά ή θερμά), η κύρια πηγή ενέργειάς του προέρχεται από την εξάτμιση του νερού των ωκεανών και η κυκλοφορία των ανέμων του είναι αντίθετη της κίνησης των δεικτών του ρολογιού.

H πρώτη χρήση ονομασίας ενός κυκλώνα έγινε από Αυστραλούς μετεωρολόγους στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Μέχρι και τον B´ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι έδιναν γυναικεία ονόματα (των γυναικών τους ή των φιλενάδων τους) όπως αναφέρουν οι Glen και Miller. Από το 1950 ως το 1952 οι κυκλώνες του Βόρειου Ατλαντικού πήραν ονόματα από το φωνητικό αλφάβητο (Able-Baker-Charlie...) αλλά από το 1953 ως το 1979 ξαναχρησιμοποιήθηκαν γυναικεία ονόματα. Από το 1979 ο WHO (Διεθνής Μετεωρολογικός Οργανισμός) και η NWS (Αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία) έδωσαν μεικτές ονομασίες.

Οι μεγαλύτερες ταχύτητες ανέμου εμφανίζονται δεξιά από την κίνηση του κυκλώνα, ενώ τα ποσά ισχύος που υπάρχουν είναι της τάξεως των 1,5X10 12 Watt, ποσότητα περίπου ίση με το μισό της παγκόσμιας ηλεκτρικής ισχύος.

Σε παγκόσμια κλίμακα ο πλέον καταστροφικός κυκλώνας σε ανθρώπινες ζωές παρουσιάστηκε στο Μπανγκλαντές το 1970 όπου χάθηκαν 300.000 άνθρωποι.

Οι μεγαλύτερες οικονομικές καταστροφές έγιναν από τον τυφώνα Andrew το 1992 (26,5 δισ. δολάρια).

Εμπνευσμένος από την τρομερή ισχύ των κυκλώνων ο Αμερικανός Προγραμματιστής Norman Schmidt δημιούργησε τη σκακιστική μηχανή Cyclone. Πρόκειται για μία πολύ δυνατή UCI ανοικτού λογισμικού σκακιστική μηχανή που βασίζεται στα προγράμματα Fruit 2.1 του Fabien Letouzey και Toga II 14beta5c του Thomas Gaksch. Περιλαμβάνει επίσης φινάλε της βάσης δεδομένων του προγράμματος Scorpio του Daniel Shawul. Το έλο του cyclone υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 2900!

Ένα μικρό δείγμα των δυνατοτήτων του μπορείτε να παρακολουθήσετε στην παρτίδα του με το επίσης πολύ ισχυρό πρόγραμμα Booot του Ουκρανού Alex Morozov. Στην παρτίδα αυτή ο Cyclone παρασύρει τον αντίπαλό του σαν πραγματικός κυκλώνας. Ο χορός των ίππων που ξεκινά με την 29η κίνηση του λευκού Nf4! είναι εκπληκτικός και η τελική εκτέλεση υποδειγματική.



Play chess online!



Περισσότερες πληροφορίες για τη σκακιστική μηχανή cyclone μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα Αποθήκευση σε PDF

3 σχόλια:

barbis είπε...

Aν ο μαύρος παίξει 29...gxf4?? ακολουθεί 30.ε6! και ο λευκός κερδίζει σε όλες τις βαριάντες.Αν ο μαύρος προσπαθήσει να σώσει τον ίππο του γίνεται σύντομο ματ διότι τα λευκά βαριά κομμάτια εισβάλουν μέσω της στήλης g.Φανταστική παρτίδα και πολύ ενεργητικό παιχνίδι από τα λευκά.Αρχικά πίστεψα ότι το παιχνίδι των μαύρων στη στήλη c θα ήταν πιο γρήγορο αλλά ο cyclone με διέψευσε!

Ανώνυμος είπε...

Ωραίος τίτλος, και τραβηχτικός! Είπα να περάσω να δω αν συνέβη πάλι τίποτε καταστροφικό στην περιοχή (σκακιστικό ή μη) ή μπας κι εμφανίστηκε για ψάρεμα στην περιοχή ο Ντενζέλ Γουάσινγκτον (ο κινηματογραφικός «Κυκλώνας» του μποξ) ή για καμιά παρτίδα, αλλά μπα... άρθρο για κομπιούτερ ήταν...
Καλό βέβαια και διαβαστερό, αλλά μας «κοροϊδέψατε επιτυχώς» με τον τίτλο σας. Πάντα τέτοια λοιπόν! :-)

barbis είπε...

Από "κυκλώνες" στην περιοχή της ΤΕΣΣΑΣ άλλο τίποτα αλλά αυτή τη φορά είπαμε να βάλουμε και καμιά παρτίδα.Το πρόγραμμα cyclone 3.4 είναι περίπου ισάξιο με το fritz 11 και το κυριότερο είναι ότι διατίθεται δωρεάν.Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια και για την αναδημοσίευση του θέματος με τον "Κορφιάτη".