Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Σ.Ο. Βόρειας Εύβοιας "Αθανάσιος Κορφιάτης"

Επιλέξαμε τη σημερινή ημέρα της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου για να αποκαλύψουμε σε όλους ολόκληρη την ονομασία του ομίλου μας, κάτι που ακόμα και βασικά μέλη της ομάδας μας αγνοούν. Όταν το 2003 τα τρία ιδρυτικά μέλη μας Γιάννης Ανέστης, Θανάσης Μπαρμπής και Γιάννης Σπανός συζητούσαν για την ονομασία του σωματείου κατέληξαν πολύ γρήγορα στο "Σκακιστικός Όμιλος Βόρειας Εύβοιας". Ο Γιάννης Σπανός όμως επέμενε να συμπληρωθεί δίπλα σε αυτό και το όνομα του αγωνιστή του 1821 από την Ιστιαία Αθανασίου Κορφιάτη. Οι άλλοι δύο διαφώνησαν διότι αφενός μεγάλωνε πολύ το όνομα και αφετέρου υπήρχε και άλλος σύλλογος στην περιοχή με την επωνυμία "Κορφιάτης", ο Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Ιστιαίας. Παρ' όλα αυτά, τις συζητήσεις με το δικηγόρο για τη νομιμοποίηση του συλλόγου τις είχε αναλάβει ο Γιάννης Σπανός ο οποίος εν αγνοία των άλλων δύο έβαλε το όνομα του Αθανασίου Κορφιάτη στο καταστατικό και στη στρογγυλή σφραγίδα του σωματείου.

Ποιός ήταν όμως ο Αθανάσιος Κορφιάτης και ποιά η δράση του στην επανάσταση του 1821 κατά των Τούρκων;

Επί Τουρκοκρατίας το Ξηροχώρι (έτσι λεγόταν τότε η σημερινή Ιστιαία), ήταν το μεγαλύτερο χωριό της Βόρειας Εύβοιας που βρισκόταν στο κέντρο ενός πολύ εύφορου κάμπου. Οι Τούρκοι ιδιοκτήτες των περιοχών αυτών θεωρούνταν σαν τους πιο ευνοημένους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στην περιοχή των Γαλατσάδων (ορεινό χωριό της Βόρειας Εύβοιας) υπήρχε Τούρκικο Διοικητήριο. Στις Γαλατσάδες μέχρι σήμερα σώζεται βρύση κατασκευασμένη από τον Τούρκο Διοικητή της περιοχής προς ανάμνηση του γιου του που πέθανε σε νεαρή ηλικία. Σε εντοιχισμένη λίθινη πλάκα πάνω από τη βρύση υπάρχει επιγραφή στα αραβικά που φέρει ημερομηνία 1803. <<Όποιος περνά και πίνει νερό να συγχωρεί τον μοναχογιό του Μουσταφά>>.

Λίγο πριν την επανάσταση του 1821, τα πλεονεκτήματα της Ιστιαίας φαίνεται πως κίνησαν το ενδιαφέρον του χαρισματικού τουρκαλβανού ηγεμόνα της Ηπείρου, Αλή Πασά, που φρόντισε από τις αρχές του 19ου αιώνα να προσαρτήσει τη Βόρεια Εύβοια στον χώρο που ήλεγχε. Ο εκπρόσωπος του Αλή, Νταλίπ Αγάς φέρεται σαν ο εμπνευστής αποστραγγιστικών έργων στον κάμπο της Ιστιαίας. Την ίδια εποχή αρματολός και τοποτηρητής του Αλή στην Ιστιαία ήταν ο μετέπειτα Λιμνιώτης αρχιεπαναστάτης Αγγελής Γωβιός.

Ταυτόχρονα με την αποδυνάμωση του Αλή Πασά ξέσπασε η επανάσταση στην Εύβοια. Στην Ιστιαία έλαβαν χώρα οι πρώτες ελληνοτουρκικές συγκρούσεις επί ευβοϊκού εδάφους μεταξύ των επαναστατών του Βερούση Μουτσανά και της τουρκικής φρουράς. Στις 8 Μαίου 1821 έγινε η πρώτη σύγκρουση στην σημερινή πλατεία της Ιστιαίας έξω από το Τουρκικό διοικητήριο (κατεδαφίσθηκε το 1984). Η μάχη υπήρξε νικηφόρα για τους Έλληνες και οι Τούρκοι ετράπησαν σε φυγή. Πρώτος Έλλην νεκρός ο Ξηροχωρίτης Θανάσης Κορφιάτης που έπεσε ηρωικά μαχόμενος στην είσοδο του διοικητηρίου.
Αποθήκευση σε PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια: