Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΨΑΡΡΟΣΙΑΝ

Του Θανάση Μπαρμπή

Οι πολλές επαγγελματικές υποχρεώσεις της φετινής χρονιάς δε μας άφησαν και πολλά περιθώρια για πολυήμερες καλοκαιρινές διακοπές. Έτσι οι μόλις τέσσερις ημέρες που είχαμε στη διάθεση μας εγώ και η σύζυγος μου έπρεπε να αξιοιποιηθούν όσο το δυνατόν καλύτερα. Γι' αυτό το σκοπό διαλέξαμε έναν εξαιρετικό προορισμό στον οποίο θα μπορούσαμε να συνδυάσουμε τα αγαπημένα μας χόμπυ με τον ήλιο και τη θάλασσα.Ο προορισμός αυτός δεν ήταν άλλος από τη Λήμνο, ένα νησί με ασύγκριτες φυσικές ομορφιές αλλά και τόπος κατοικίας του  Ομοσπονδιακού Μαιτρ Στέλιου Ψάρρα.Ο τελευταίος γνωστός στο σκακιστικό χώρο ως Ψαρροσιάν από το Ψάρρας και το Πετροσιάν είναι ισχυρός σκακιστής με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του. Έχει αναδειχθεί τρεις φορές  πρωταθλήτής Πειραιά το 1980(8,5/9!), 1990, 1992  ενώ έχει να επιδείξει 4 συμμετοχές σε τελικούς πρωταθλήματος Ελλάδος ανδρών και αναρίθμητες πρωτιές σε ατομικά τουρνουά. Ως προπονητής έχει διδάξει τα μυστικά του αθλήματος σε πάνω από 1000 μαθητές!

Ο Στέλιος κατοικεί μόνιμα στη Νέα Κούταλη Λήμνου όπου και διατηρεί μαζί με τους γονείς του ένα υπέροχο μουσείο με σφουγγάρια και κοράλια.Τα περισσότερα από τα εκθέματα του μουσείου αυτού είναι προϊόν σκληρής δουλειάς του πατέρα του Στέλιου του κυρίου Κώστα Ψάρρα που επί πολλές δεκαετίες όργωνε τις θάλασσες με σκάφανδρα και μπουκάλες αλιεύοντας αυτούς τους υποθαλάσσιους θησαυρούς.

Ακολουθούν φωτογραφίες από τη Λήμνο και κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες θέσεις από δύο παρτίδες του Ψάρρα μια φιλική και μια επίσημη. Στην πρώτη που ήταν παρτίδα μειωμένου χρόνου επιθυμία του Στέλιου είναι να μείνει κρυφό το όνομα του αντιπάλου ενώ στη δεύτερη με τα λευκά έπαιζε ο Γιάννης Σταθάκης.

Χαμένος με τον Ψάρρα, κερδισμένος με το ψάρεμα!

Κώστας Ψάρρας, ο τελευταίος σφουγγαράς της Λήμνου.


Στην παραπάνω θέση ο Ψάρρας με τα μαύρα έπαιξε 1...Βh3+ ! και η συνέχεια ήταν 2.Κg1 e3 3.Nf4 Rxf4!4.Bxf4 Rc8 5.Qe2 exf2+ 6.Qxf2 Rc2!! 7.Qxc2 Qxd4+ 8.Qf2 Bc5 9.Rf1



Τώρα τα μαύρα μπορούν να κερδίσουν με πέντε  διαφορετικούς τρόπους! Με 9...Qd5 ή Qe4 κερδίζουν άμεσα απειλώντας άπιαστο ματ στο g2 ενώ κερδίζουν  και πιο αργά με Qxb2,Qd3 ή Qc4. Μια πραγματικά εκπληκτική θέση.



Εδώ πάλι με τα μαύρα ο Ψαρροσιάν με αντίπαλο το Σταθάκη συνέχισε:1...b5!2.Qxa6 Ncd4! 3.exd4 Nxd4 4.Re3 Qg2 5.Ng5 Ra8 6.Qb7 Rxa2 7.Kb1 Rxb2!  8.Kxb2 Qxd2+ 9.Ka3 b4+  10.Nxb4 Qc3+ 11.Ka2 Qb3+ 12.Ka1 Nc2+  13.Nxc2 Qxb7 0-1  Mια επίσης πολύ ωραία δημιουργία.
  
Κλείνοντας θα ήθελα να μεταφέρω την πρόσκληση του Στέλιου προς όλους τους τουρίστες σκακιστές που θα επισκεφτούν τη Λήμνο, να έρθουν σε επικοινωνία μαζί του για σκακιστικές αναμετρήσεις αλλά και για να μοιραστεί μαζί τους ένα μέρος των γνώσεων και των εμπειριών του.

Αποθήκευση σε PDF

9 σχόλια:

tmitrant είπε...

Δεν έχω καταλάβει γιατί κερδίζουν τα μαύρα. πχ μετά από 1.Βδ4 (ίσως το 1. β4 να είναι ακόμη καλύτερο), Αδ4 2.Πζ2, τα λευκά έχουν την ιδέα 3.Αε5, Αε5, 4.Πδ2 οπότε κερδίζουν. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να παιχτεί γιατί ο μαύρος έχει 3...Αβ6, όμως τα λευκά μπορούν να στερήσουν στα μαύρα το τετράγωνο β6, παίζοντας β4, α4, α5. Ο μόνος τρόπος να το αντιμετωπίσουν τα μαύρα είναι παίζοντας αυτά ...α5, οπότε τα λευκά αφού πρώτα παίξουν α4, συνεχίζουν με ?.β4, αβ4 ?.Αβ4, και ακολουθεί η μανούβρα Αδ6 - γ7 - β6 +- (τα ερωτηματικά αντιστοιχουν στους αριθμούς των κινήσεων). Δεν το έχω αναλυσει διεξοδικά οπότε πιθανόν να υπάρχει άμυνα για τα μαύρα, αλλά πάντως δεν βλέπω πως θα κερδίσουν. Έχω λάθος?

barbis είπε...

θανάση αν προσέξεις το διάγραμμα θα δεις ένα μαύρο τετράγωνο δεξιά που σημαίνει ότι στη θέση του διαγράμματος παίζει ο μαύρος!Απλώς επειδή τα έγραψα λίγο βιαστικά ξέχασα την φορσέ απάντηση του λευκού 9.Rf1 :) θα το διορθώσω αργότερα.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Απορώ με τον ξεπεσμό -πάλαι πότε- ισχυρών και σοβαρών μελετητών του Ζατρικίου σαν τον tmitrant, να ασχολούνται με ‘αναλύσεις’ καφενόβιων υπομαζετών, τύπου Μπαρμπή…
Υ.Γ. Χαιρετισμούς στους φίλους Θανάσηδες από την Κύπρο όπου βρίσκομαι! Είμαι σίγουρος ότι δεν με παρεξηγάει ο barbis….ε?

barbis είπε...

Τι κάνεις στην Κύπρο ρε μαζετώφ;Μήπως σε πήρανε επίστρατο ή μήπως πήγες να τους διδάξεις τα μυστικά του ζατρικίου ώστε να ξεχάσουν στα σίγουρα και αυτά που ξέρουν;

Ανώνυμος είπε...

Ωραίες δημιουργίες!
Σαν ψητές μουρμούρες με λαδολέμονο.

barbis είπε...

Εντελώς πληροφοριακά θα ήθελα να σας πω ότι είναι και ο Ψάρρας ψαράς!Ειδικεύεται μάλιστα στο ψάρεμα του λαβρακιού.'Οταν τον πρωτοσυνάντησε ο Παναγής ο Σκλαβούνος στη Λήμνο έβγαζε ένα λαβράκι 3,5 κιλά!!Ε μόλις το είδε αυτό τον έκανε αμέσως μεταγραφή στο Ζήνωνα:)

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

Δροσερή ανάρτησι!
Ως παλιός γνώριμος του Ψάρρα (καλά τώρα, μετά απο 30 χρόνια, δεν θα με θυμάται) και κυρίως ως ...σκακιστής-τουρίστας, μου φαίνεται οτι θα λάβω σοβαρά υπ' όψιν μου την πρόσκλησί του και θα προγραμματίσω επίσκεψι στο όμορφο νησί του.

barbis είπε...

Axόρταγε Αλέξανδρε ακομα δεν ξεπέταξες την Κάλυμνο και θες να πας και στη Λήμνο.Είναι επειδή δεν ξέρεις τι σε περιμένει,ο Ψάρρας είναι σε δαιμονιώδη φόρμα προπονείται όλη μέρα στο chesscube.com με το ψευδώνυμο Ψαρροσιαν φυσικά:)

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

Άσε, ρε σύ Θανάση,
στην Κάλυμνο λόγω φόρτου –και μη πρόσβασης στο Internet- έχασα 5 παρτίδες στο Gameknot. Τώρα, μπαφιασμένος και επιτέλους διακοπές, λέω να το ρίξω για λίγο στο …Ikariam! Εκεί στον ελληνικό κόσμο Epsilon μέσα στην ανωνυμία χτυπιέμαι επιτυχώς με τους …πιτσιρικάδες.
Τον Ψάρρα θα τον αποφύγω εφέτος. Ελπίζω του χρόνου να τον πετύχω κάπως απροπόνητο!