Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΕΑΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

Ένα χρόνο μετά την Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας και τις Εκλογές για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου η πορεία που έχει χαραχθεί από την πλειοψηφία οδηγεί σε περιθωριοποίηση του αθλήματός μας. Ενώ η κυβερνητική πολιτική «αποψιλώνει» σιγά-σιγά κάθε έννοια σωματειακού ερασιτεχνικού αθλητισμού φαίνεται ότι έχει επιλεχθεί η στρατηγική της αποδοχής αυτής της πολιτικής με την «ντε φάκτο» γιγάντωση πανελληνίων διοργανώσεων και επακόλουθα την ανάθεσή τους σε «πρόθυμους» διοργανωτές.
Η δράση της Νέας Σκακιστικής Κίνησης κινήθηκε σε αντίθετη λογική από αυτή της πλειοψηφίας. Διεκδικήσαμε και επιτύχαμε μέσω του Πρωτοδικείου Αθηνών (υπ. αριθ. 4807/09 απόφαση του) να ακυρωθεί η απόφαση της Εφορευτικής Επιτροπής για την κατανομή των εδρών και να αποδοθούν στη Νέα Σκακιστική  Κίνηση οι δύο επιπλέον έδρες που της αναλογούν σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΣΟ.
Η παρουσία μας στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΟ αποτέλεσε και αποτελεί σημαντικό παράγοντα αντίστασης απέναντι στις λογικές διαχείρισης της πλειοψηφούσας παράταξης. Ενδεικτικά:
Α)  Αναδείξαμε τις αλλαγές στην οργανωτική δομή της Α’ Εθνικής ως μέσο για την επαγγελματοποίηση του σκακιού με την «ετσιθελική» οικονομική συμμετοχή διευρυμένου αριθμού σωματείων. Αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών ήταν οι «στημένοι» αγώνες που χαρακτήρισαν το πρωτάθλημα Α’ Εθνικής. Ζητήσαμε πειθαρχική διερεύνηση των γεγονότων αλλά η πλειοψηφία κινήθηκε στη γνωστή τακτική «δεν άκουσα, δεν είδα».
Β) Αναδείξαμε την τακτική ανάθεσης των διοργανώσεων σε συγκεκριμένους διοργανωτές και μάλιστα το πρωτότυπο για τα παγκόσμια δεδομένα σύστημα να δέχεται η Ομοσπονδία προσφορές σε εκ των προτέρων καθορισμένες τιμές.
Γ) Αντισταθήκαμε στην πολιτική των περικοπών (από τη ΓΓΑ) και την τακτική της συναίνεσης από την πλευρά της πλειοψηφίας. Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις διεκδίκησης για οικονομικά και θεσμικά ζητήματα. Αγωνιστήκαμε για την κατάργηση των εξωαγωνιστικών προκρίσεων, και γενικά για μια σειρά πρακτικές που υπονομεύουν το πλήρες και δωρεάν δικαίωμα στην αθλητισμό και το σκάκι, στη μετακύληση του κόστους στους ίδιους τους σκακιστές
Δ) Αποτρέψαμε την επιβολή αυταρχικών διοικητικών λύσεων στην ΤΕΣΣΑΣ και υποχρεώσαμε αναπληρωματικό σύμβουλο της πλειοψηφούσας παράταξης σε παραίτηση λόγω νομικού κωλύματος που είχε.
Ε) Αναδείξαμε τα προβλήματα που υπάρχουν από τη λειτουργία της ΚΕΔ και τις εγκυκλίους της.
ΣΤ) Αποτελέσαμε σημαντικό ανάχωμα σε προσπάθειες οικονομικών αυθαιρεσιών, αναδεικνύοντας ζητήματα, όπως η ύπαρξη «ξεχασμένου» κονδυλίου στην FIDE επί έξι χρόνια.
Η αύξηση της δύναμης της Νέας Σκακιστικής Κίνησης στο Διοικητικό Συμβούλιο σε έξι έδρες θα μας δώσει τη δυνατότητα για ακόμα μεγαλύτερη παρέμβαση και αντίσταση στις αυθαιρεσίες και πρακτικές απαξίωσης της πλειοψηφίας.
                                                                   7 Δεκεμβρίου 2009

                             ΝΕΑ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Αποθήκευση σε PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια: