Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Σκακιστική επανάσταση στη Λαμία

Ανενεργός επί σειρά ετών ήταν ο Σκακιστικός Όμιλος Λαμίας μέχρι να επαναδραστηριοποιηθεί το 2007 χάρη στην σκληρή προσπάθεια ενός ανθρώπου με όραμα για το σκάκι, τον σημερινό πρόεδρο του ομίλου Γιώργο Παγουρόπουλο. Αυτός μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να συγκροτήσει μια δραστήρια και πολυπληθή ομάδα ανθρώπων αποτελούμενη στο μεγαλύτερο μέρος της από εκπαιδευτικούς που έχουν σαν κύριο στόχο τη διάδοση του αθλήματος στη Λαμία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του νομού Φθιώτιδας.

Η συστηματική δουλειά ξεκίνησε με την ενοικίαση ενός φιλόξενου και άνετου χώρου στη γωνία Μπότσαρη και Δροσοπούλου που αποτελεί ένα από τα ομορφότερα εντευκτήρια σκακιστικού Ομίλου της ΤΕΣΣΑΣ. Στη συνέχεια οι σκακιστικές εκδηλώσεις διαδέχθηκαν η μία την άλλη με αποτέλεσμα να διοργανωθούν εσωτερικά πρωταθλήματα, κύπελλα διασχολικοί αγώνες με συμμετοχή άνω των 300 μαθητών, το καθιερωμένο πια τουρνουά ράπιντ του Σαββάτου, υπαίθριο σκάκι σε γιγάντια σκακιέρα δωρεά του Δήμου Λαμιέων στην πλατεία Διάκου, τουρνουά ράπιντ chess960, σχολικοί και νεανικοί αγώνες της ΤΕΣΣΑΣ και άλλα πολλά!


Η υπαίθρια σκακιέρα στην πλατεία Διάκου

Τα πλέον εντυπωσιακά προγράμματα εκμάθησης και διάδοσης - εκτός βέβαια από τις καθιερωμένες προπονήσεις - του σκακιού είναι δύο. Το πρώτο που ίσως είναι και μοναδικό σε πανελλαδικό επίπεδο είναι η εθελοντική διδασκαλία του σκακιού στα σχολεία από μαθητές - σκακιστές του Σκακιστικού Ομίλου Λαμίας. Για την εκπαίδευση των εθελοντών αυτών έδωσε διάλεξη στη Λαμία ο ειδικός στο σχολικό σκάκι Κώστας Γιουβαντσούδης. Άλλος υψηλός προσκεκλημένος του Σ.Ο.Λ ήταν ο ψυχολόγος και διεθνής μαιτρ στο σκάκι Ηλίας Κουρκουνάκης που μίλησε σε γονείς και παιδιά για την "διαχείριση της ήττας και της νίκης στο σκάκι".


Ο εντεκάχρονος Ντούλιας εκπαιδεύει τους συμμαθητές του

Το δεύτερο σπουδαίο πρόγραμμα είναι η εβδομαδιαία ημίωρη σκακιστική εκπομπή στο κανάλι STAR της Λαμίας με την οποία ο Σ.Ο.Λ διαφημίζει το σκάκι στη Φθιώτιδα αλλά και γενικότερα σε όλη τη Στερεά Ελλάδα.

Επειδή όμως το σκάκι σε αντίθεση με άλλα αθλήματα δεν έχει όριο ηλικίας, οι άνθρωποι του Σ.Ο.Λ φρόντισαν να προσεγγίσουν, να επανεντάξουν και να βραβεύσουν για την προσφορά τους όλους τους παλιούς σκακιστές της Λαμίας όπως ο Βασίλης Φρόντζος, ο Γιώργος Τσιτσάρας, ο Απόστολος Καρανδρέας, ο Γιώργος Μπούτσης, οι αδερφοί Κέππα και πολλοί άλλοι. Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η επίδειξη σιμουλτανέ που έδωσε την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008 στην πλατεία Διάκου ο βετεράνος Υ.Μ και επίτημος πρόεδρος του Σ.Ο.Λ Βασίλης Φρόντζος.

Ένα άλλο στοιχείο που είναι αξιοθαύμαστο είναι η ύπαρξη είκοσι διαιτητών στην ομάδα του Σ.Ο.Λ, ένας εκπληκτικός αριθμός προϊόν της συνεργασίας με τον Καθηγητή Διαιτησίας και Αντιπρόεδρο της Κ.Ε.Δ κύριο Βύρωνα Τσορμπατζόγλου. Έχουν ολοκληρωθεί ήδη δύο σεμινάρια διαιτησίας ενώ ένα ακόμα θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Νοεμβρίου. Οι διαιτητές του Σ.Ο.Λ προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους σε όλη την περιφέρεια της ΤΕΣΣΑΣ.

Με όλες αυτές τις δραστηριότητες δεν είναι διόλου παράξενο που οι σκακιστικοί όμιλοι στην περιοχή "ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια" με τον Άγιο Κωνσταντίνο να προηγείται χρονικά της νεοσύστατης Σκακιστικής Νεανικής Ομάδας Λαμίας ενώ έπεται και συνέχεια!

Εμείς με τη σειρά μας ευχόμαστε καλή συνέχεια στους άξιους ανθρώπους του Σ.Ο.Λ που αγωνίζονται τόσο σκληρά για τη διάδοση του αθλήματος στην περιοχή της Φθιώτιδας και ευχόμαστε το παράδειγμα τους να ακολουθήσουν και άλλοι σκακιστικοί όμιλοι της χώρας μας.
Αποθήκευση σε PDF

2 σχόλια:

ΜΠΟΥΖΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ είπε...

Πήραμε το θάρος να αναδημοσιεύσουμε την ανάρτησή σας για τον ΣΟ Λαμίας, στο ιστολόγιό μας: http://bousasso.blogspot.com

Εάν υπάρχει αντίρηση σχετικά με το παραπάνω, παρακαλούμε ενημερώστε μας στο: bousassotirios@yahoo.gr για να την κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε,
Μπούζας Σωτήριος

barbis είπε...

Kανένα πρόβλημα κύριε ΜΠΟΥΖΑ ότι είναι ελεύθερο στο δίκτυο μπορεί να αναδημοσιευτεί πόσο μάλλον όταν αναφέρεται και η πηγή της δημοσίευσης.Πολλοί είναι αυτοί που έχουν πάρει κατά καιρούς στοιχεία από εμάς και δεν είχαν την ευαισθησία τη δική σας να αναφέρουν από που τα πήραν.Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια στο ιστολόγιο σας που είναι επίσης πολύ ωραίο.Πρέπει να ομολογήσω ότι αγνοούσα την ύπαρξη του αλλά τώρα θα φροντίσω για το σχετικό link.Καλή συνέχεια.