Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

Διεστραμμένη Λογική

Οι Φιλιππίνες είναι μια νησιωτική χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας. Το αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων αποτελείται από 7.107 νησιά στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, συνολικής έκτασης 300.000 χμ² και πληθυσμό που πλησιάζει τα 90 εκατομμύρια. Πρωτεύουσα είναι η Μανίλα και μεγαλύτερη πόλη το προάστιό της, η Κουζεόν.

Είναι μία χώρα χωρίς φημισμένα αξιοθέατα και αξιόλογα τεχνολογικά επιτεύγματα αλλά με σπουδαία σκακιστική παράδοση. Ζωντανη ιστορία του αθλήματος αποτελεί ο GM Eugenio Torre που είναι και ο πρώτος Ασιάτης GM ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει στην παγκόσμια σκακιστική κοινότητα η ραγδαία πρόοδος του παιδιού - θαύματος Wesley So που σε ηλικία μόλις 15 ετών είναι ήδη ένας ισχυρός GM με έλο 2610!

Την τριάδα των ισχυρότερων Φιλιππινέζων σκακιστών έρχεται να συμπληρώσει όχι ένας άνθρωπος αλλά μια σκακιστική μηχανή. Το δημιούργημα του 24χρονου φιλιππινέζου προγραμματιστή Edsen Apostol, Twisted Logic που στα ελληνικά αποδίδεται ως "Διεστραμμένη Λογική" έχει φτάσει το επίπεδο δυναμικότητας ενός κορυφαίου GM και αξιολογείται με elo 2728. Η 1η έκδοση κυκλοφόρησε το 2005 και η εξέλιξή της ήταν εκπληκτική. Το μεγάλο όνειρο του δημιουργού της είναι να τη δει κάποτε στην 1η θέση του παγκόσμιου πρωταθλήματος σκακιστικών μηχανών! Ακολουθεί μια παρτίδα ενδεικτική για τις δυνατότητες του Twisted Logic με αντίπαλο το αξιόπιστο γερμανικό πρόγραμμα Jonny 2.83.




Play chess online!



Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα:

Αποθήκευση σε PDF

3 σχόλια:

barbis είπε...

Τελικά το θέμα μας κατέληξε να είναι και επίκαιρο αφού σήμερα η Ελλάδα παίζει με τις Φιλιππίνες στον τέταρτο γύρο της Ολυμπιάδας!Ευτυχώς που δεν παίζει το Τwisted Logic :)

Ανώνυμος είπε...

Το λάθος έγινε στην αρχή που τσίμπησε στο δόλωμα το Γερμανικό πρόγραμμα.Έπειτα έπεσε μάλλον σε αυτά που είχε ήδη ετοιμάσει ο φιλιππινέζος.

barbis είπε...

Ελλάδα-Φιλιππίνες 2-2 και από ότι φαίνεται οι φιλιππινέζοι παίζουν καλά και δε χρειάζονται τη βοήθεια προγραμμάτων!Ο δημιουργός του Τwisted Logic Edsen Apostol μπήκε στο blog μας και είδε το αφιέρωμα μας στο πρόγραμμα του και από ότι μας είπε του άρεσε πάρα πολύ η παρτίδα με το Jonny 2.83.