Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

Αρίσταρχος ο Σάμιος

Ο Αρίσταρχος ο Σάμιος (310 π.Χ. - περίπου 230 π.Χ.) ήταν Έλληνας αστρονόμος και μαθηματικός, που γεννήθηκε στη Σάμο. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος άνθρωπος ο οποίος πρότεινε ηλιοκεντρικό μοντέλο του Ηλιακού Συστήματος, θέτοντας τον Ήλιο και όχι τη Γη, στο κέντρο του γνωστού Σύμπαντος (για το λόγο αυτό είναι συχνά γνωστός ως ο "Έλληνας Κοπέρνικος"). Οι ιδέες του περί Αστρονομίας δεν είχαν γίνει αρχικά αποδεκτές και θεωρήθηκαν κατώτερες από εκείνες του Αριστοτέλη και του Πτολεμαίου, έως ότου αναγεννήθηκαν επιτυχώς και αναπτύχθηκαν από τον Κοπέρνικο περίπου 2000 χρόνια μετά.


Τί σχέση έχει όμως ο Αρίσταρχος ο Σάμιος με το σκάκι;












Πολύ απλά, ενέπνευσε το Γερμανό προγραμματιστή Stefan Zipproth να δώσει το όνομά του στη σκακιστική μηχανή που δημιούργησε. Η πρώτη έκδοση του Aristarch γράφτηκε το 1995. Η έκδοση Aristarch 2.x έπαιξε πολλές παρτίδες στην ICC και κέρδισε τους περισσότερους IM που αντιμετώπισε, αλλά απέδωσε πολύ άσχημα απέναντι σε άλλες σκακιστικές μηχανές. Ακολούθησαν και άλλες εκδόσεις πιο βελτιωμένες με τελευταία τον Aristarch 4.50 που αποτελεί μια πανίσχυρη σκακιστική μηχανή αξιολογημένη με έλο 2600! Είναι ιδιαίτερα επιθετική, με έφεση σε δύσκολα τακτικά χτυπήματα ενώ δε διστάζει να θυσιάζει υλικό προκειμένου να αδυνατίσει τη θέση του αντίπαλου βασιλιά. Δείτε ένα παράδειγμα:


















Παίζουν τα λευκά. Το Aristarch 4.50 έπαιξε f5-f6! μόλις σε 5 δευτερόλεπτα!


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σκακιστική μηχανή Aristarch 4.50 επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.zipproth.com/chess/
Αποθήκευση σε PDF

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ρε Θανάση δε βάζεις και τη συνέχεια γιατί το fritz το 8 και το crafty 19.1 δε βρίσκουν τίποτα.

barbis είπε...

Χα χα είναι δύσκολη η συνέχεια για αυτό δεν την έβαλα.Λίγο που την ανάλυσα είδα ότι ο λευκός έχει ικανοποιητικό αντάλλαγμα για τη θυσία του κομματιού.Την κίνηση f6 εξάλλου προτείνουν τα περισσότερα προγράμματά μου και αναφέρω μερικά απ΄ αυτά:Glaurung 2.1,Hiarcs 11,Gambit fruit,Strelka 2.0 όλα αξιολογημένα με έλο πάνω από 2750.Αν δε το βρίσκει το fritz 8 πέταξε το!

barbis είπε...

Μήπως να στείλουμε ένα email στον Ζipproth να μας δώσει τη λύση διότι από τη σελίδα του την πήρα την άσκηση?