Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Εκπλήξεις του Πρωταθλήματος ΤΕΣΣΑΣ 2008

Το φετινό Διασυλλογικό Πρωτάθλημα ΤΕΣΣΑΣ είχε ως κύριο χαρακτηριστικό τις πολλές νίκες - εκπλήξεις θεωρητικά ασθενέστερων σκακιστών επί ισχυρότερων σε βαθμό αξιολόγησης αντιπάλων. Αναμφίβολα η μεγαλύτερη από αυτές ήταν η νίκη του δεκατριάχρονου σκακιστή του Σ.Ο. Λαμίας Κώστα Μεγαλιού επί του έμπειρου υποψηφίου μαιτρ του Σ.Ο. Λιβαδειάς Γιώργου Ριζόπουλου στη μεταξύ τους αναμέτρηση του 1ου γύρου. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η νίκη του νεαρού Γιώργου Κουλαξουζίδη της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδος επί του ισχυρού Σίμου Δημόπουλου του Σ.Ο. Λιβαδειάς στο 2ο γύρο των αγώνων. Τις δύο αυτές πολύ ενδιαφέρουσες παρτίδες παρουσιάζουμε παρακάτω.


Play chess online!





Play chess online!

Αποθήκευση σε PDF

65 σχόλια:

barbis είπε...

Moυ φαίνεται ότι και στις δύο παρτίδες το ζ5 των μαύρων ήταν η αρχή όλων των κακών!

Ανώνυμος είπε...

Όχι στην δικιά μου παρτίδα. Η θέση μετα από το ζ5 είναι ακόμη θεωριτική. Μετά από το ζ5 η mainline είναι 12.Ιζ3 αλλά εγώ είχα προετoiμάσει to 12.ζ4!? που είναι εξίσου καλό(αν όχι καλύτερο). Η συγκεκριμένη καινοτομία (12.ζ4!?) πρωτοπαίχτηκε μάλιστα από τον Καρποβ, σε ένα παιχνίδι που αν θυμάμαι καλά ήταν έναντι στους αναγνώστες μιας εφημερίδας.Σε εκέινη την παρτίδα οι μαύροι δεν έσπρωξαν ποτέ το ε και έχασαν στο φινάλε λογο του αδύναμου ε7 και του ισχυρού τετραγώνου στο ε6. Όταν έκανα την προετημασία μου στο σπίτι ήμουνα λίγο φοβισμένος για το 14...ε5 όπου ενώ ήθελα στο ε5 του μαύρου να κόβω ζxε5 αν το έκανα με 15.ζxε5 δεν είχα 0-0,έτσι θα έπρεπε να κόψω δxε6 και να παίξω μια θέση που είναι καλή για τα λευκά αλλα όχι κατα τη γνώμη μου όσο καλή οσο η θέση της παρτίδας, όταν είδα το 14...Αζ5 ηρέμησα καθώς κατάλαβει πως το += μόλις είχε ανακοινωθεί. Ο κύριος Γιώργος έπαιξε πού καλα και νομίζω πως ένα άνοιγμα σαν την Αλιέχιν δεν έιναι ταιριαστό σε παίκτη 2040 καθώς αν ο λευκός διαβάσει μόλις 4 ώρες άνοιγμα (λίγες αν αναλογιστεί κανεις πόσες ώρες έχει ξοδέψει ο κ. Γιώργος) όπως έκανα εγώ θα βγει μ'ένα ωραιότατο +=.

barbis είπε...

Mπα το f5 ήταν θεωρία?Τι να πω εγώ από θεωρία έχω μαύρα μεσάνυχτα.Γι΄αυτό και είμαι ευχαριστημένος όταν ο αντίπαλος μου βγάζει μόνο ένα +=.Για να καταλάβεις με τον Παγουρόπουλο ήξερα θεωρία μέχρι την πέμπτη κίνηση!Για το λόγο αυτό είμαι πολύ ευχαριστημένος για το 6.Αγ4! που έπαιξα και τελικά ήταν θεωρία καθώς και για το 7.ε5, τα ίδια λένε και όλα τα προγράμματα.Γενικότερα με ενδιαφέρει να βγάλω μια υποφερτή θέση και μετά να παίξω το σκάκι μου.Όταν ξεκίνησα το σκάκι το 1993 διάβαζα πάρα πολύ ανοίγματα,πολλά δε εκκεντρικά όπως το γκαμπί του Εvans χάνοντας πολλές ώρες που θα μπορούσα να αξιοποιήσω καλύτερα σε μέσο και φινάλε.Η συμβουλή μου είναι να διαβάζεις λίγο άνοιγμα και πολύ όλα τα υπόλοιπα.Συγχαρητήρια για τη νίκη σου και σου εύχομαι ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον.

pontios είπε...

epitelous to brika to foroum

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ.
Έχω όμως μια ερώτηση:
Μετά από 1.ε4 γ6 2.Ιζ3 δ5 3.Ιγ3 Αη4 4.θ3 Αxζ3 5.Βxζ3 δ4?! 6.Αγ4 αν 6...δxγ3 ο λευκός έχει ματ, ή έχει να πάρει 1-2 πιόνια για το κομμάτι με αρκετό αντάλαγμα;
Αν και πάιζω κάρο-καν κι εγώ σαν τον Αιμίλιο δεν είχα σκεφτεί ποτέ το 5...δ4?! σαν κίνηση και έβαζα ε6 που είναι και η θεωρία. Όταν μάλιστα το είδα στη διπλανή σκακιέρα όταν παίζαμε στην Ιστιαία αναρωτήθηκα προς στιγμήν αν στέκει, αλλά δεν ήμουν σίγουρος για το 6.Αγ4!. Αφού ισχύει το Αγ4, με την συγκεκριμένη παρτίδα έχουμε μια ωραιότατη απόδειξη γιατί το 5...ε6 είναι καλύτερο από το 5...δ4?!.
Κατά τη γνώμη μου πάντως το μεγάλο θαυμαστικό σε αυτή την παρτίδα είναι το 7.ε5!! με γκαμπί πιονιού.

barbis είπε...

Λοιπόν Κωστή ξεκινάμε.Αν ο Αιμίλιος έπαιζε 6...δχγ3? θα είχε εντελώς χαμένη θέση,τα δύο πιόνια δεν είναι τίποτα αλλά η επίθεση του λευκού είναι αποφασιστική!Ο μαύρος δεν έχει ροκέ και ο βασιλιάς του με τη βασιλισσά του είναι εκτεθειμένοι στη στήλη δ.Αρκεί να σου πω ότι η εκτίμηση του Glaurung 2.1 (το οποίο θεωρώ σαν ένα από τα πιο αξιόπιστα προγράμματα που υπάρχουν)έπειτα από 7.Qf7+ είναι 5.70 για τα λευκά!!Ορθώς λοιπόν δεν έφαγε τον ίππο ο αντίπαλος.Όντως το 7.ε5! είναι πολύ καλή κίνηση και σωστά εκτίμησα ότι αν ο αντίπαλος δεχθεί τη θυσία πιονιού θα είχα εύκολα κερδισμένη θέση.Οι κινήσεις 6 και 7 ήταν όλα τα λεφτά στη συγκεκριμένη παρτίδα και οι μόνες που ευχαριστήθηκα διότι από εκεί και πέρα τα πράγματα ήταν πολύ εύκολα.

barbis είπε...

Όσο για σένα pontie άργησες αλλά τα κατάφερες.Πόσες φορές θα σου πούμε ότι δεν είναι foroum εδώ.Το blog του Σκακιστικού ομίλου Βόρειας Εύβοιας είναι όπου βάζουμε και παρτίδες φίλων μας ενώ μιλάμε και μαζί τους στα σχόλια.Καλώς ήρθες στην παρέα μας.Την παρτίδα σου μου την είχες γράψει χάλια αλλά ελπίζω να την έβαλα σωστά.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ έπαιξα μία ακομη ενδιαφέρουσα παρτίδα, στον τελευταίο γύρο του πρωταθλήματος.Στην αρχή έκανα κάποιες ανακρίβειες αλλά μετά η παρτίδα πήρε ωραία τροπή υπέρ μου[το μέσον της παρτίδας ειχε πολύ ενδιαφέρον] και κέρδισα σχετικά εύκολα το φινάλε μετά από αρκετά λάθη του αντιπάλού μου.[παρεπιπτόντως απ την κούραση μου σε ένα σημείο στο φινάλε παρέβλεψα και ματ σε δυο].Συγχαρητήρια Κωστή για την νίκη σου.
ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΤΣΟΥΝΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ααα, 5.70! Τόσο πολύ;και νόμιζα ότι οι μηχανές μετράνε πολύ το υλικό.Ευχαριστώ για την ανάλυση.
Ευχαριστώ Σεραφείμ. Για ποιά παρτίδα λες;

Ανώνυμος είπε...

Για την παρτιδα σου με τον Γιωργο Ριζοπουλο

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΝΟΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΠΑΡΤΙΔΑ ΜΙΛΑΓΑ

barbis είπε...

Κωστή μπορείς να βάλεις τη θέση που συζητάμε σε δύο διαφορετικά προγράμματα να δεις πως τη χειρίζονται και πως τελικά κερδίζει ο λευκός.Εγώ το κάνω πολύ συχνά αυτό διότι το θεωρώ πολύ διδακτικό.Μπορείς επίσης να παίζεις και παρτίδες με μηχανές όχι τόσο ισχυρές π.χ τον pooky 2.7 εγώ ήδη παίζω ματς μαζί του.Και όσο για σένα Σεραφείμ στείλε την παρτίδα να τη βάλουμε αν έχει ενδιαφέρον.

Ανώνυμος είπε...

ΠΩΣ ΝΑ ΤΗ ΣΤΕΙΛΩ

barbis είπε...

Με email στο sakisbarbis@yahoo.gr

Ανώνυμος είπε...

το μονο κακο στην παρτιδα μου ειναι οτι ενω ο αντιπαλος μου ειχε χαμενη θεση τη συνεχισε μεχρι σε σημειο να βγαλω νταμα και πυργο και ακομα να συνεχιζει μεχρι να γινει ματ

barbis είπε...

Kαι τι πειράζει δικαίωμα του ήταν να το κάνει αυτό.

barbis είπε...

Παρατηρώ πάντως ότι εσείς οι νεαροί δεν παραιτήστε εύκολα το ίδιο έκανε και ο Παγουρόπουλος,άργησε πάρα πολύ να παραιτηθεί ενώ για κάθε κίνηση του παρόλο που ήταν εντελώς χαμένος, αργούσε χαρακτηριστικά.

Ανώνυμος είπε...

Το θεμα ειναι οτι οταν ο αλλος συνεχιζει σε σημειο που δεν εχει καμια ελπιδα ειναι ιδιαιτερα προσβλητικο.Απο θεμα κανονων εχετε δικαιο εχει το δικαιωμα να παιξει οσο αυτος θελει,αλλα απο ηθικης σκοπιας ειναι απαραδεκτο,οσο για μενα οταν εχω εντελως χαμενη θεση χωρις καμια ελπιδα εγκαταλειπω,χωρις να καθομαι και να ξεφτιλιζομαι.

Ανώνυμος είπε...

Προέκυψε ωραία θέση στην παρτίδα του Μεγαλιού,με ωραία τοποθέτηση του ίππου,εκπαιδευτική θα έλεγα.Είναι αυτό που εγώ λέω πως έβαλε λίγο το χεράκι του και ο δαίμων του σκακιού.
Μου αρέσει το σκοτεινό στυλ του Κουλαξουζίδη.

ΕΛΛΑΣ ΕΥΡΩΠΗ ΣΟΒΕ

barbis είπε...

Εκτός αν το έκανε αυτό για να μη ρίξει το ηθικό της ομάδας εγκαταλείποντας.Εγώ βέβαια ποτέ δεν ήμουν αυτής της άποψης, καλύτερα να γραφτεί ο πόντος να ξέρουμε τι κυνηγάμε:)

Ανώνυμος είπε...

ΜΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΙΧΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΗΤΑΝ ΘΕΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΩΝ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΠΑΡΤΙΔΑ.

barbis είπε...

Ποιος είναι αυτός ο ΕΛΛΑΣ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΊΑ? :)Οχι τίποτα άλλο αλλά ντροπιάζει την ομάδα μας με αυτές τις χαζομάρες!

barbis είπε...

Ναι Σεραφείμ αλλά εγώ μιλάω για τη δική μου παρτίδα με τη Λαμία.

Ανώνυμος είπε...

ΟΚ. ΧΑΡΗΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΧΑΙΡΕΤΩ.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σεραφείμ Τσουνή δεν ξεφτιλίζεται κάποιος όταν παλεύει μια χαμένη παρτίδα.Έχει το ηθικό δικαίωμα να εξαντλήσει και την τελευταία ελπίδα του πριν σταματήσει η γίνει ματ(σκέψου να γίνει πατ,στήσιμο η απλώς ο αντίπαλος να πιάσει λάθος κομμάτι!!το πνευματικό λάθος τότε δικαία θα τιμωρηθεί και θα έρθουν τα πάνω κάτω).
Η θέση σου είναι σαν να λέμε σε ένα ασθενή με ανίατη ασθένεια πως πρέπει να αυτοκτονήσει.
Και βέβαια η άσχημη θέση σε μια παρτίδα σκάκι δεν είναι ασθένεια αλλά έχει κάποιος το δικαίωμα να ελπίσει ακόμη και σε ένα θαύμα.

barbis είπε...

Φίλε πολύ καλά τα γράφεις,κρίμα που ο Σεραφείμ μόλις έφυγε.Εγώ δεν κατακρίνω το ότι κάποιος θέλει να συνεχίσει μια διαλυμένη θέση.Συνέχισε βρε αδερφέ αλλά μην κάνεις εκατό ώρες να παίξεις τα αυτονόητα!

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ''ΞΕΦΤΙΛΙΖΕΤΑΙ'' δεν το ειπα για την δικη μου παρτιδα το ειπα, γενικα αυτο ειναι η δικη μου αποψη πανω σε μια παρτιδα τελειως χαμενη σιγουρα πανω σε αυτο υπαρχουν πολλες διαφορετικες αποψεις.

barbis είπε...

Σεραφείμ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ.Εγώ έχω κερδίσει παρτίδα χαμένη επειδή ο αντίπαλος ξεχάστηκε και αντί να κουνήσει τον αξιωματικό του που τον απειλούσα με το βασιλιά μου ξεχάστηκε και έπιασε το δικό του βασιλιά.Και χάρη σε αυτή την ανέλπιστη νίκη η ομάδα μου κέρδισε.Και μάλιστα ήταν αγώνας μπαράζ για άνοδο στην Α Εθνική!!

Ανώνυμος είπε...

τελοσπαντων εγω εχω πει τη γνωμη μου τωρα θα υπαρχουν και περιπτωσεις που με διαψευδουν αλλα σε γενικες γραμμες πιστευω οτι η παρτιδα σταματα εκει που δεν υπαρχουν ελπιδες.

barbis είπε...

Εσύ κοίταξε με το παιχνίδι σου να μη δίνεις περιθώρια στον αντίπαλο να πιστέψει στο θαύμα και άστον να συνεχίσει όσο θέλει!Πολλές φορές ο εφησυχασμός και η χαλάρωση φέρνουν την καταστροφή!

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στις επιτυχίες και των δύο νεαρών σκακιστών.Είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε τέτοιες επιτυχίες από παιδιά νεαρής ηλικίας.Επίσης,θέλω να σας συγχαρώ ως Τ.Ε.Σ.Σ.Α.Σ. για την άνοδο που έχει παρατηρηθεί στο επίπεδο των νεαρών σκακιστών της περιοχής σας τα τελευταία χρόνια.Αλήθεια ,ποιοι θεωρούνται ως τρεις καλύτεροι από αυτούς?

barbis είπε...

Μετά τον Μπαλόκα που αγωνίζεται με τον Σ.Ο.Η πλέον οι τρεις καλύτεροι στην ΤΕΣΣΑΣ πρέπει να είναι οι Μεγαλιός,Τσουνής και Δούκας αλλά υπάρχουν και άλλα μεγαλύτερα παιδιά όπως ο Βασιλείου της Ευβοικής.Υπάρχουν ακόμα και μικρότεροι ανερχόμενοι όπως οι Παπακωνσταντίνου και Μαγκλάρας της ΕΣΚΑ.Με λίγα λόγια έχουμε πολλούς καλούς:)Kρίμα που οι μεταγραφές τελειώνουν τη Δευτέρα!

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάντως στο θέμα της παραίτησης συμφωνώ με τον Σεραφείμ. Δεν θεωρώ σωστό να κάθεσαι μέχρι να γίνεις ματ. Είναι ωραίο σ' ένα τουρνουά να γυρίζει ο κόσμος να βλέπει τις παρτίδες και να σε βλέπει να γυρίζεις γύρω γύρω με τον βασιλιά;
Πάντως για το ότι οι καλύτεροι είναι εγώ ο Σεραφείμ και ο Πέτρος θα διαφωνήσω. Δεν είμαι σε θέση να κρίνω αν πρέπει να είμαι και 'γω σ' αυτούς αλλά αφού με έγραψες και μένα τότε πρέπει να γραφτεί και ο φίλος μου ο Κώστας ο Αναγνωστόπουλος που παίζει σκάκι ίδιου ακριβώς επιπέδου με 'μένα. Τέλος ο Παγουρόπουλος στα σχολικά ήταν πύργο πάνω με τον Μπαλόκα και του έπεσε η σημαία. Υπάρχουν και άλλα πολύ καλά παιδιά απλά εγώ γράφω μόνο γι' αυτούς που ξέρω προσωπικά.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ηταν πυργο πανω ,διαφορα ηταν και η θεση ηταν ισοπαλη .Ενω πιο πριν ημουν εγω κατακερδισμενος μετα την θυσια διαφορας. Αμα δεν ξερετε τα πραγματα οπως εχουν να μην λετε πραγματα που δεν στεκουν.
Δημητρης Μπαλοκας

barbis είπε...

Ο Αναγνωστόπουλος πρέπει να είναι η τέταρτη σκακιέρα σας,αυτός που έπαιζε με τον Σκουρτανιώτη.Τον θυμάμαι διότι ήταν επέμενε ότι αν ο Αιμίλιος στην παρτίδα μας έπαιζε 6.ε6 αντί για Ιζ6 ?! θα είχε πολύ καλύτερη θέση από εμένα.Προσπάθησα να του δείξω ότι πάλι θα ήταν αρκετά χειρότερος αλλά δεν πείστηκε και μου είπε ότι θα το βάλει στο fritz!Πιστεύω να το έβαλε και να είδε ότι είχα δίκιο,διότι εγώ το έβαλα και έλεγε ακριβώς τα ίδια με εμένα.Οσο για το σχολικό που λέτε η γνώμη μου είναι ότι εκεί δεν παίζετε σκάκι αλλά σουραύλι!Είναι τόσο λίγος ο χρόνος που δεν παίζονται σοβαρές παρτίδες.Πάντως ζητώ συγνώμη που ξέχασα να αναφέρω τον Παγουρόπουλο μέσα στους τρεις καλύτερους μικρούς της περιοχής.

Ανώνυμος είπε...

Δημήτρη, συγνώμη εγώ έγραψα αυτά που μου είπαν. Κάποιος που θα θεωρεί τη διαφορά πάνω, πύργο πάνω θα διέδωσε ότι έτσι έγινε. Εμένα προσωπικά δεν μου το είπε ο Αιμίλιος οπότε σίγουρα κάποιος το διέδωσε εκείνη την ώρα, αλλά λάθος. Συγνώμη και πάλι.

Ο Αναγνωστόπουλος μπορεί να λέει καμιά φορά χαζομάρες αλλά είναι πολύ καλός. Ήταν 4η σκακιέρα γιατί καθώς ήμαστε στα 1000 έλο όλοι μετράνε οι επίσημες και έχει μόνο 1. Αν δεν ήταν έτσι τότε θα έπαιζε ή 3η ή 2η.

Ανώνυμος είπε...

Ας επανέλθω μήπως και μπορέσω να πείσω τους νέους παίκτες με ένα νέο επιχείρημα για το νόημα να παίζει κάποιος μια χαμένη θέση εαν διακρίνει έστω μια ελάχιστη ελπίδα λάθους του αντιπάλου και αντιστροφής του κλίματος.

Έστω ο παίκτης Α "στήνει" ένα κομμάτι σε μια ισοδύναμη θέση.
Τι έκανε ο παίκτης Β ώστε να επιθυμεί την εγκατάλειψη;Μήπως δεν ήταν ένα τραγικό λάθος-δώρο που τον έφερε σε αυτή τη θέση;Για να χάσει κάποιος πρέπει να κάνει λάθη.Γιατί να μην περιμένει και ο παίκτης Α ένα αντίστοιχο λάθος του Β;
Βέβαια πρέπει να αναγνωρίσουμε πως σε θέσεις με μηδενική πιθανότητα νίκης πρέπει να εγκαταλείπουμε.Όσοι δεν το κάνουν μάλλον δε ξέρουν να χάνουν.

Ανώνυμος είπε...

Δεν μιλάω στο θέμα της παραίτησης για μια θέση με ένα ή 2 πιόνια κάτω. Αν ήταν έτσι τότε το σκάκι για παίκτες με μικρά ελο δεν θα υπήρχε. Έχω μάθει να σέβομαι τον αντιπαλό μου και να μην συνεχίζω ένα απλοποιημένο φινάλε με κομμάτι κάτω ελπίζοντας ότι θα μου το στήσει. Στα νεανικά στην Χαλκιδική παράτησα μια θέση που όχι απλώς ήμουν 2 πιόνια κάτω αλλά όλα τα κομμάτια του αντιπάλου μου είχαν στόχους και τα δικά μου κρατούσαν πιονάκια. Είχαμε και απογευματινό γύρο και είχα ήδη παίξει 3 ώρες, οπότε δεν έβλεπα τον λόγο αν κουραστώ να παίζω άλλες 2 ώρες και στο τέλος να χάσω. Δεν έχω δώσει σε κανέναν το δικαίωμα να πει "κοίτα είναι ντάμα κάτω και συνεχίζει." Θεωρώ ότι αν έχεις μια υπόλειψη πρέπει τις χαμένες θέσεις να τις σταματάς και να δέχεσαι την ήττα σου.

barbis είπε...

Εντάξει ρε παιδιά και εγώ με τον Πιτσέλη στο τουρνουά του Ρίο έπαιξα ένα λάθος που έχανε κομμάτι με συνδυασμό και εγκατέλειψα πιο πολύ επειδή εκνευρίστηκα με τον εαυτό μου.Ο αντίπαλος είχε μόνο τρία λεπτά και με ρώτησε γιατί εγκατέλειψα!Φυσικά θεωρώ ότι θα το έβλεπε διότι ήταν σχεδόν φορσέ αλλά θέλω να τονίσω ότι αν κέρδιζα θα έπαιρνα την τρίτη θέση και 150 ευρώ.Πολλοί με κατέκριναν που δεν περίμενα την απάντηση του αντιπάλου αλλά το γεγονός ότι είχα τελείως κερδισμένη θέση και την κατέστρεψα με έκανε να τα παρατήσω.Ποτέ δεν με ευχαριστούσε η νίκη από μια χαμένη θέση και πάντα θέλω να ξεχνάω τέτοιες παρτίδες παρόλο το θετικό αποτέλεσμα γι΄αυτό δεν είναι λίγες οι φορές που έχω εγκαταλείψει κάπως πρόωρα.Συμφωνώ με το Γιάννη πως κάθε ένας έχει δικαίωμα να παίζει μια χαμένη θέση αν υπάρχει έστω και η παραμικρή ελπίδα,αλλά δε συμφωνώ να γυρίζεις με ένα βασιλιά γύρω γύρω τη σκακιέρα μέχρι να γίνεις ματ.Όντως τότε και προσβάλλεις και εκνευρίζεις τον αντίπαλο.

Ανώνυμος είπε...

Παντως σε αυτο που ειπε ο κωστης για τον Κωστα Αναγνωστοπουλο εχει δικαιο ειναι εξισου καλος με εμας.

Ανώνυμος είπε...

καμια αλλη εκπληξη δεν θα βαλετε;;

ΦΑΝΗ ΣΙΡΚΕΛΗ είπε...

Δεν έχουμε άλλες παρτίδες. Αν έχετε κάποια παρτίδα - έκπληξη ή κάποια παρτίδα από το πρωτάθλημα που σας άρεσε στείλτε τη στα e-mail μας και θα την αναρτήσουμε

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, αν και απ' ότι βλέπω ουσιαστική διαφωνία δεν υπάρχει. Αν κάπου φαίνεται ένα "χάσμα γενεών" αυτό έχει να κάνει -σε μεγάλο βαθμό- με τις διαφορετικές δυνατότητες που είχαμε όταν μαθαίναμε εμείς οι παλιότεροι και το υλικό που έχουν σήμερα τα παιδιά στη διάθεσή τους: Κάποτε ήταν ελάχιστα τα παιδιά που μπορούσαν να τελειώσουν ακόμα και φινάλε Βασιλιά+Πύργου εναντίον Βασιλιά, σήμερα χάρη στο Internet, την ανάπτυξη της Ελληνικής Βιβλιογραφίας και το ηλεκτρονικό εμπόριο που κατέστησε προσιτά τα ξενόγλωσσα βιβλία, δύσκολα θα βρεθεί παιδί που ασχολείται στοιχειωδώς σοβαρά και δεν μπορεί να κάνει ματ με δύο Αξιωματικούς.

Για να καταλάβουν καλύτερα τί εννοώ ο Κωστής κι ο Σεραφείμ, ας φέρω ένα παράδειγμα πιό κοντά στη σημερινή εποχή: Ας πούμε πως παίζετε σ' ένα τουρνουά που βρίσκονται δύο παίκτες λίγο καλύτεροι από σας, που καταλήγουν και οι δυό εναντίον σας σε φινάλε Α+Ι. Η διαφορά είναι πως από τους δυό αντιπάλους μόνο ο ένας ξέρει να κάνει το ματ. Αν εγκαταλείψετε, δεν είναι άδικο γι αυτόν, που χαρίζετε μισό πόντο στον αντίπαλό του για την πρώτη θέση;

Φιλικά πάντα (και μπράβο σας για τον σεβασμό που δείχνετε μεταξύ σας, αλλά και προς τους συναθλητές σας).

barbis είπε...

Χα χα αλήθεια νεαροί της ΤΕΣΣΑΣ ξέρετε να κάνετε ματ με Α+Ι?Είναι από τα βασικά ματ και θεωρώ ότι πρέπει να το ξέρουν όλοι.Εγώ και ο Βαγγέλης Κακκανάς της Άμφισσας το ξέρουμε πολύ καλά και μπορούμε να βοηθήσουμε.Κάποτε το διαβάζαμε μαζί.Εμένα μου είχε βγει και σε επίσημη όταν δεν υπήρχε πρόσθετος χρόνος 30¨ και το έκανα σε 50 sec.περίπου.

Ανώνυμος είπε...

Αν θα παίξω ποτέ φιναλε Α+Ι δεν θα παραιτηθω. Οι περισσότεροι κάτω από έλο FIDE 1900-2000 δεν το ξέρουν και θα ελπίζω να έχω πέσει σε κάποιον απ'αυτούς. Προσωπικά πιστεύω ότι το ξέρω αρκετά για να το καταφέρω με περίπου 10-15 λεπτά στο ρολόι, αλλά σε 50" με τίποτα.

barbis είπε...

Κωστή το ματ αυτό το ξέρουν καλά λιγότεροι από όσους νομίζεις!Στην παλιά μου ομάδα που έπαιζε Β Εθνική Αθηνών μόνο εγώ το ήξερα και έπαιζα τέταρτη ή πέμπτη σκακιέρα.Όλοι οι υπόλοιποι με έλο από 2000-2200 το αγνοούσαν.Όταν το έκανα εγώ σε επίσημη ξεκίνησαν να μαθαίνουν από εμένα και αυτοί.Αν μου επιτρέπεις Κωστή θα έλεγα πως και εσύ δεν το ξέρεις καλά,μάλλον δεν ακολουθείς σωστή μέθοδο διότι 15 λεπτά είναι πάρα πολύ.Κάποια στιγμή μπορεί να έχουμε χρόνο να σου δείξω μερικά πράγματα.

Ανώνυμος είπε...

Εγω οσο και αν το εχω διαβασει αυτο το ματ με φου και ιππο δεν το πολυκαταφερνω.Παω το βασιλια μεχρι την τελευταια γραμμη και στο σημειο που πρεπει να τον οδηγησω στην γωνια του αξιωματικου εκει κολλαω.Δεν μου εχει τυχει σε παρτιδα αμα μου τυχει ισως το καταφερω αλλα μετα απο πολυ ωρα.

barbis είπε...

Kαι να φανταστείς ότι το να πας τον αντίπαλο βασιλιά από τη λάθος γωνία στη σωστή είναι πανεύκολο!Αρκεί φυσικά να ξέρεις το σωστό τρόπο.Άμα βρεθούμε θα σου δείξω δυο πραγματάκια και θα γίνεις κανόνι!

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχω προσπαθήσει πάρα πολύ. Απλώς τις ιδέες ξερω. Ούτως ή άλλως πολύ σπάνια βγαίνει σε επίσημη.

barbis είπε...

Δε βγαίνει πολύ συχνά διότι οι περισσότεροι δεν το ξέρουν και το αποφεύγουν.Πάντως δεν είναι τόσο η πρακτική αξία του ματ που έχει ενδιαφέρον,όσο η εκπαιδευτική του αξία στο να μάθει κανείς να συνδυάζει τις κινήσεις αυτών των δύο ελαφρών κομματιών.

Ανώνυμος είπε...

Πολυ καλα βιβλια για να το μαθει κανεις ειναι του Τ.Σιαπερα και του Χοσε Ραουλ Καπαμπλανκα οι βασικες αρχες στο σκακι.

barbis είπε...

Σωστός ο Σεραφείμ!Για την ακρίβεια και τα δύο μαζί διότι ο Σιαπέρας έχει μόνο τη μέθοδο των τριγώνων,δηλ. εξηγεί μόνο την περίπτωση που θα καταφέρουμε να παγιδεύσουμε τον αντίπαλο βασιλιά στη σωστή γωνία και δε γράφει για την περίπτωση που ο βασιλιάς προλάβει να πάει στη λάθος γωνία,αυτό το λέει αν θυμάμαι καλά ο Καπαμπλάνκα.

Ανώνυμος είπε...

Ετσι ακριβως.Σκοπος ειναι να λεει πρωτον με ποιο τροπο καθοδηγουμε το βασιλια απ το κεντρο στη λαθος γωνια και δευτερον απ τη λαθος γωνια στη σωστη.Γενικα το βιβλιο του Καπα ειναι πολυ διδακτικο και πολυ χρησιμο στα φιναλε

Ανώνυμος είπε...

Κι εγώ από το βιβλίο του Καπαμπλάνκα το έμαθα το ματ.

barbis είπε...

Σεραφείμ μια και σου αρέσει ο Καπαμπλάνκα κοίταξε και ένα link που έχω βάλει με τα καλύτερα φινάλε του.Είναι σε pgn και κουνιούνται και μόνα τους τα κομμάτια:)Είναι εκεί που λέει τα καλύτερα για το σκάκι το όγδοο κατά σειρά.

Ανώνυμος είπε...

Ξερω τα παντα για τον καπα επι δυο καλοκαιρια διαβαζα απ τον τομο του κασπαροβ οι μεγαλοι προκατοχοι μου ολες τις παρτιδες του την ιστορια του και εχω και το βιβλιο του κουρκουνακη για τον καπαΕχω επηρεαστει πολυ απ το παιχνιδι του. Εχω πρηξει ολα τα βιβλιοπωλεια της χαλκιδας για το ποτε βγαινει ο τομος 2 οι μεγαλοι προκατοχοι μου μηπως ξερετε ποτε θα βγει τελικα, με ενδιαφερει παρα πολυ.

barbis είπε...

Δεν ξέρω πότε βγαίνει ο τόμος αυτός αλλά αν θέλεις και άλλες παρτίδες να δεις πήγαινε στα link μας εκεί που λέει "παρτίδες από όλο τον κόσμο" και γράψε Capablanka,έχει πάρα πολλές.

Ανώνυμος είπε...

Καλή "στρωτή" παρτίδα η πρώτη από το Λευκό.

Όσο για την δεύτερη , ο μαύρος έπρεπε να αλλάξει αμέσως τον Αζ5 και δεν θα είχε προβλήματα. Έδωσε πολλά τεμπο στο Λευκό και στο τέλος μετά από ..ζ5 ο Αθ7 ήταν σε πολύ άσχημη θέση.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα δούμε στα Ελληνικά άλλον Τόμο από τους Προκατόχους. Οι πληροφορίες μου λένε ότι ο πρώτος δεν περπάτησε (όσο θάθελε ο ΚΕΔΡΟΣ), μακάρι νάναι λάθος.

Δεν κρατιέμαι, θα πω την κακία μου: Η πρόθεση του Θανάση να δείξει τα μυστικά του Α+Ι στον Κωστή και τον Σεραφείμ είναι Καλή κι Αγια, απ' την άλλη όμως, αναδεικνύει και το πραγματικό πρόβλημα στην περιοχή:
Μιλάμε για ανάπτυξη στις μικρές ηλικίες, μιλάμε για τους ταλαντούχους νεαρούς της ΤΕΣΣΑΣ. Ας μην κρυβόμαστε: Ο,τι έγινε οφείλεται στους ταμένους γονείς της Αμφισσας, στον Γιώργο Παγουρόπουλο έχει αφιερωθεί τα τελευταία χρόνια στη διάδοση του Σκακιού στη Λαμία, στο μεράκι του Γιώργου Τσουνή, στον Θανάση που κάνει εκατοντάδες χιλιόμετρα για να στηρίξει το σκάκι στην Ιστιαία, άντε και σε λίγους ακόμα που αδικώ, παραλείποντάς τους.

Ποιά είναι η συμβολή της ΤΕΣΣΑΣ σ' αυτή την ανάπτυξη; Πού είναι για παράδειγμα ο Περιφερειακός Προπονητής που θάπρεπε να έχει διδάξει αυτά που προσφέρεται να διδάξει (σε αθλητές "αντιπάλων" σωματείων, να μην ξεχνιόμαστε) ο Θανάσης;

Ανώνυμος είπε...

siga siga kai h oi omadoules tis tessas tha legonte omadares

Ανώνυμος είπε...

giati kurie mparbi bazete erotimatika sta 2 mats

barbis είπε...

Για να ρωτάς εσύ που είσαι πόντιος!Δε διαβάζεις τι λέει ο VAMPIRE?Η δεύτερη τα ήθελε τα ερωτηματικά της.Στην πρώτη τα έβαλε κατά λάθος η Φανή που οργανώνει το blog.

barbis είπε...

To σκάκι στην ΤΕΣΣΑΣ έχει αναπτυχθεί κάπως χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία.Η ΤΕΣΣΑΣ δεν έκανε τίποτα τότε που υπήρχε πρόγραμμα από την ΕΣΟ για περιφερειακούς προπονητές θα κάνει τώρα?Το πρόγραμμα είχε μετατραπεί σε εύκολο κέρδος για κάποιους επιτήδειους και όλες οι διοργανώσεις για παιδιά γίνονταν με μηδενικό κόστος,μόνο οι γονείς έκαναν έξοδα η ΤΕΣΣΑΣ τίποτα.Ας ελπίσουμε με τη νέα διοίκηση να πάμε καλύτερα.

Ανώνυμος είπε...

Κριμα που δεν περπατησε ο τομος 1. Ειναι για μενα το καλυτερο μεταφρασμενο βιβλιο που κυκλοφορει σημερα στην Ελλαδα.Εγω το καλοκαιρι του 2007 που τον ειχα αγορασει ειχα πορωθει,ανυπομονω να βγει ο 2 αλλα αν δεν βγει οπως ειπε ο κ.ανωνυμος τοτε θα τον αγορασω σιγουρα στα αγγλικα

barbis είπε...

Μπράβο Σεραφείμ που διαβάζεις τόσο.Τώρα που στην ομάδα σου θα έρθουν μερικοί πολύ καλοί παίχτες θα σε βοηθήσουν να γίνεις ακόμα καλύτερος.Συνέχισε έτσι.