Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008

Αδυναμία στην Εκτέλεση και Τιμωρία

Την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου η ομάδα μας έδωσε τον πρώτο φετινό αγώνα της εντός έδρας αντιμετωπίζοντας το Σ.Ο. Ιτέας "Ιππόκαμπος με φτερά Αγγέλου". Η αναμέτρηση ήταν συναρπαστική και η απουσία της ισχυρής Τάνιας Βαζελάκη στη γυναικεία σκακιέρα της Ιτέας καθώς και η κούραση των αντιπάλων από το αυθημερόν ταξίδι στην Ιστιαία έδιναν αρκετές υποσχέσεις για ένα θετικό αποτέλεσμα. Τελικά η ομάδα μας έχασε οριακά με το μικρότερο δυνατό σκορ 5,5 - 6 ενώ αρνητικοί πρωταγωνιστές ήταν ο Γιάννης Ανέστης στην 3η σκακιέρα και ο Θανάσης Μπαρμπής στην 1η. Και οι δύο δεν μπόρεσαν να επαναλάβουν την περσινή επιτυχία τους απέναντι στο Γιάννη Γαμβρίλη και τον Δημήτρη Ευθυμάκη αντίστοιχα παρόλες τις ευκαιρίες που τους παρουσιάστηκαν. Πιο συγκεκριμένα:


Ανέστης Γιάννης (1000) - Γαμβρίλης Γιάννης (1800)

Εδώ ο Ανέστης παρέβλεψε φορσέ ματ σε 5 κινήσεις! Ο Γιάννης συνέχισε με 1.exf7? ενώ το σωστό ήταν 1.Qa6+ Kb8 2.Qxb6+! (το πιόνι c7 είναι καρφωμένο!) Kc8 3.Qa6+ Kb8 4.Rb1+ Qb4 5. Rxb4#
Τελικά ο παίχτης μας έχασε και την παρτίδα εκτός από την ευκαιρία νίκης!


Μπαρμπής Θανάσης (1925) - Ευθυμάκης Δημήτρης (2015)

Στην τελευταία παρτίδα της αναμέτρησης, η ομάδα μας επιζητούσε μόνο νίκη από τον αρχηγό της Θανάση Μπαρμπή. Μετά την 41η κίνηση προέκυψε η εντελώς ισόπαλη θέση του διαγράμματος και την κίνηση είχαν τα μαύρα. Ο Δημήτρης Ευθυμάκης συνέχισε με 41...Qe7? ένα πολύ μεγάλο λάθος από έναν τόσο έμπειρο παίχτη που έπαιζε και για ισοπαλία. Τώρα η δυνατότητα δημιουργίας ακριανού ελεύθερου από τα λευκά αρκεί για την επικράτηση. Όμως ο σκακιστής μας δεν εκμεταλλεύτηκε αυτό το ανέλπιστο δώρο και η παρτίδα συνεχίστηκε ως εξής:
42.Qxe7 Kxe7 43.Kd3 Kd6 44.Kc3 Kc7


45.f4 f6 46.b4? ανταποδίδει το λάθος. Τα λευκά κέρδιζαν εύκολα έπειτα από 46.a4! Kb6 47.b4 και η δημιουργία ακριανού ελεύθερου είναι γεγονός. Για την ιστορία, η παρτίδα συνεχίστηκε 46..a4! 47.Kc2 Kb6 48.Kb2 Ka6 49.Kc3 Kb5 50.a3 και συμφωνήθηκε ισοπαλία.
Αποθήκευση σε PDF

7 σχόλια:

barbis είπε...

Tελικά το α4 το είχα και στην 45 και στην 46 κίνηση!Το πρόβλημα ήταν ότι ο Ανέστης δεν κράτησε ούτε νούλα σε εκείνη τη θέση και έπρεπε να παίξω μόνο για νίκη.Πάντως ο Ευθυμάκης έπαιξε πολύ καλά φέτος,καμιά σχέση με την περσινή μας παρτίδα.Την αλλαγή νταμών που κάνει την προτείνουν ως καλή και πολλά σκακιστικά προγράμματα κάτι που δείχνει την αδυναμία τους στα φινάλε με βασιλιάδες και πιόνια.

barbis είπε...

Πρέπει να δυναμώσουν οι αντρικές μας σκακιέρες και να μην τα περιμένουν όλα από εμένα και το Γιάννη.Με την Ιτέα χάσαμε 4,5-0,5 στις αντρικές.Με 4-1 να χάναμε θα τον είχαμε πάρει τον αγώνα.Από τους άντρες βλέπω κάπως βελτιωμένο τον Σκουρτανιώτη ενώ εκείνο που με ευχαριστεί ιδιαίτερα είναι ότι τα παιδάκια που έμαθα σκάκι όταν έμενα Ιστιαία τα πηγαίνουν πολύ καλά!Και είναι ακόμα πολύ μικροί, ο μεγαλύτερος εφηβός μας είναι δεκατεσσάρων ετών.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί έχω την εντύπωση πως σε blitz θα το έβλεπα;Ζαλίστηκα από τις βαριάντες και την έλλειψη προπόνησης.

barbis είπε...

Χα χα γεια σου Γιάννη!Όταν έγινε το κακό είχες μία ώρα και 8 λεπτά και ο αντίπαλος σου έξι λεπτά!!Και το exf7? το έπαιξες σχεδόν ακαριαία πράγμα απαράδεκτο.Τουλάχιστον εγώ καταλάβαινα ότι κερδίζω και κατανάλωσα όλο το δεκάλεπτο που μου απέμεινε για να βρω τον τρόπο.Πάντως έχετε πλάκα εσύ θα το έβλεπες σε blitz ο Ρουμπής με τον Σιαφάκα το είδε στον ύπνο του εγώ το α4 το είχα δει από την αλλαγή νταμών αλλά μετά νόμιζα ότι δεν περνάω γενικώς από δικαιολογίες σκίζουμε:)Oπως λέει μια παλιά παροιμία "λάδι πολύ και τηγανίτες τίποτα"Την Κυριακή να είσαι από τις 11 στο σύλλογο και 11:30 πατάμε ρολόγια.Αν διαβάζει ο φίλος Παναγιώτης Γιαννούτσος να μας συγχωρέσει αλλά δε γίνεται διαφορετικά διότι έχουμε μεγάλο ταξίδι επιστροφής στις Σέρρες!

barbis είπε...

Α Γιάννη και κάτι άλλο κοίταξε αυτή την Κυριακή να την "ιδρώσεις την φανέλα" και να μην αφήσετε εμένα να παιδεύομαι πέντε ώρες να διορθώσω αυτά που εσείς στήσατε παίζοντας την παρτίδα σας στο πόδι.Ακόμα και ο δεκάχρονος ο Θεοδώρου είχε παίξει την Κυριακή πιο αργά από σένα και ήρθε και μου το είπε!!

Ανώνυμος είπε...

θαναση καλη επιτυχια στο δυσκολο εργο που ανελαβες

barbis είπε...

Ευχαριστώ πολύ πιστεύω πως θα τα καταφέρω.Η μεγαλύτερη ανταμοιβή για μένα είναι η αγάπη και ο σεβασμός που μου δείχνουν όλα τα παιδιά που έχω μάθει σκάκι!Για παράδειγμα σήμερα ένιωσα μεγάλη χαρά όταν η μαθήτρια μου από την Ιστιαία Στεφανία Δέδε θυμήθηκε ότι έχω γενέθλια και με πήρε τηλ.για χρόνια πολλά!