Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Συνδυασμός Ακριβείας

Του Θανάση Μπαρμπή

Στις 18 Φεβρουαρίου 2008 σε μια από τις τότε καθημερινές επισκέψεις μου στον διαδυκτιακό ιστοχώρο gameknot το βλέμα μου έπεσε σε μια δημοσιευμένη παρτίδα ενός άγνωστου σκακιστή που μου προκάλεσε ζωηρή εντύπωση. Για όσους δε γνωρίζουν στο Gameknot μπορεί κάποιος να παίξει παρτίδες όχι μόνο σε πρώτο χρόνο αλλά και με χρονικό περιθώριο αρκετές ημέρες για κάθε κίνηση κάτι δηλ. σαν το σκάκι δια αλληλογραφίας στη διαδυκτιακή του μορφή. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα δημοσίευσης των παρτίδων με την επιλογή Annotated Games ώστε να μπορούν οι χρήστες να δημιουργούν μια συλλογή με τις καλύτερες παρτίδες τους.

Ας επανέλθουμε όμως στην παρτίδα που τυχαία επέλεξα να δω και στην οποία τα λευκά μόλις στην 15η κίνηση πραγματοποίησαν έναν πολύ διδακτικό συνδυασμό. Παίχτηκε μια δημοφιλής βαριάντα της Σικελικής Naijdorf όπου τα μαύρα κόβουν το "δηλητηριασμένο" πιόνι b2.

H σειρά των κινήσεων ήταν: 1.e4 c5 2.Nf3 d6 3.d4 cxd4 4.Nxd4 Nf6 5.Nc3 a6 6.Bg5 e6 7.f4 Qb6 8.Qd2 Qxb2 9.Rb1 Qa3 10.Be2 Nbd7 11.o-o Qa5 12.f5 e5 13.Ne6 fxe6 14.fxe6 Nc5 ?



Mέχρι την 14η κίνηση του λευκού η παρτίδα κινήθηκε στα πλαίσια της θεωρίας. Τα λευκά έχουν θυσιάσει έναν ίππο στο ε6 για επίθεση και η θεωρία συνιστά στα μαύρα να τον επιστρέψουν αμέσως πίσω με 14...Βε7. Ο μαύρος όμως που προφανώς δεν ήξερε τη σωστή συνέχεια λογικά σκεπτόμενος προσπάθησε να διατηρήσει το παραπάνω κομμάτι με την απόλυτα φυσιολογική κίνηση 14...Νc5 που εκτός των άλλων απειλεί και το πιόνι ε6. Η αλήθεια είναι ότι αν τα λευκά δεν κάνουν κάτι μέσα στις επόμενες δύο τρεις κινήσεις, τα μαύρα θα ολοκληρώσουν την ανάπτυξη τους και θα κερδίσουν εύκολα. Η επόμενη όμως κίνηση του λευκού είναι τόσο εντυπωσιακή και αποτελεσματική που διαλύει στη στιγμή κάθε αυταπάτη του αντιπάλου για θετικό αποτέλεσμα. Ακόμα και αν υπάρχει η υποψία ότι η θέση είναι πολυανελυμένη όπως άλλωστε και οι περισσότερες βαριάντες της σικελικής δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί κανείς ότι η 15η κίνηση του λευκού έχει τόσο έντονο το στοιχείο του αιφνιδιασμού που μπορεί να ταράξει την ηρεμία και του πλέον ψύχραιμου σκακιστή!

Η παρτίδα συνεχίστηκε με  15.Bh5+ !!
      


Η θυσία του αξιωματικού δεν μπορεί να γίνει δεκτή  με 15...Νχh5 διότι τότε ακολουθεί 16.Nd5! με τον λευκό να αφήνει τη ντάμα του στον αέρα αλλά να απειλεί ματ στο c7 με τον ίππο. Εκτός των άλλων η μαύρη κυρία δεν έχει επιστροφή στη διαγώνιο a5-d8 με αποτέλεσμα σε λίγο να αποχαιρετήσει τα εγκόσμια προκειμένου ο μαύρος να αποφύγει το ματ! Μοναδική για τα μαύρα είναι η συνέχεια 15...g6 16.Bxf6 Nxe6 17.Bxg6+ hxg6 18.Bxh8  και η επιπλέον διαφορά και η καλύτερη ανάπτυξη είναι υπεραρκετά για την επικράτηση των λευκών.
Αποθήκευση σε PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια: