Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Το Stockfish ξεπερνά τη Rybka

Του Θανάση Μπαρμπή

Τα τελευταία χρόνια η κυριαρχία της Rybka είναι αδιαμφισβήτητη στο χώρο των σκακιστικών προγραμμάτων. Εδώ και λίγες ημέρες όμως μια άλλη σκακιστική μηχανή φαίνεται να διεκδικεί τα πρωτεία και να ξεπερνά τη Rybka τουλάχιστον σε παρτίδες μειωμένου χρόνου. Το σκακιστικό πρόγραμμα Stockfish των Σκανδιναβών Tord Romstad, Marco Costalba και Joona Kiiski παρουσιάζεται πρώτο στη λίστα της CCRL με έλο 3210 21 μονάδες περισσότερο από τη Rybka3. H λίστα αναφέρεται στο Stokfish 1.7 ενώ ήδη κυκλοφορεί η έκδοση 1.7.1 που είναι πολύ πιθανόν να είναι ακόμα ισχυρότερη! Η σκακιστική μηχανή Stockfish είναι πολύ επιθετική με ιδιαίτερη ικανότητα στα τακτικά χτυπήματα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι χρησιμοποιείται ήδη από πολλούς αναλυτές παρτίδων αντί της Rybka με τελευταίο παράδειγμα τη σελίδα www.chessdom.com και το ματς Τοπάλοβ-Ανάντ για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή. Στις αναλύσεις της πρώτης παρτίδας των δύο κορυφαίων GM το Stockfish 1.7.1 διακρίθηκε για την πολύ γρήγορη και σωστή εκτίμηση στην εντυπωσιακή θυσία του Τοπάλοβ κατά την 24η Κίνηση(24.Nf6!) σε μια θέση που τα περισσότερα σκακιστικά προγράμματα δυσκολεύονται να ανακαλύψουν τη σωστή συνέχεια.
Η δική μας άποψη είναι ότι όντως πρόκειται για ένα πανίσχυρο πρόγραμμα που διακρίνεται για το όμορφο ενεργητικό παιχνίδι του που σίγουρα θα αγαπήσουν όλοι οι φίλοι του συνδυαστικού και επιθετικού παιχνιδιού. Οι δύο παρτίδες που ακολουθούν είναι από ένα δικό μας πουλ διπλών συναντήσεων με χρόνο σκέψης 10 λεπτά στο οποίο συμμετείχαν 4 πολύ ισχυρά σκακιστικά προγράμματα. Το Stockfish 1.7.1 η Rybka 3 ,το Naum 4.2 και το Ktulu 9. Στους αγώνες αυτούς το Stokfish πήρε άνετα την πρώτη θέση με 4,5/6 κερδίζοντας μάλιστα και τις δύο φορές τη Rybka3.Aκολούθησαν 2.Naum 4.2 (3/6),3.Rybka3 (2,5/6) και 4.Kτulu 9 (2/6).







Play online chess


Και επειδή η αξία του ηττημένου δίνει δόξα στο νικητή παρουσιάζουμε μία πολύ ενδιαφέρουσα θέση από τη μοναδική ήττα του Stockfish στο τουρνουά.


Naum 4.2 - Stockfish 1.7.1

Τα μαύρα μεταφέροντας το βασιλιά τους από το g8 στο e8 φαίνεται πως κατάφεραν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που προξενούσαν τα αδυνατισμένα μαύρα τετράγωνα στην πτέρυγα του βασιλιά.Όμως το Naum 4.2 απέδειξε  πως αυτό δεν ήταν παρά μια οφθαλμαπάτη και τιμώρησε υποδειγματικά την έξοδο του μαύρου βασιλιά προς το κέντρο.Συνέχισε λοιπόν με το εκπληκτικό 51.Nb5! και ο ίππος δεν κόβεται λόγω της συνέχειας:51...Qxb5??  52.Qa3(απειλεί ματ στο ε7)  Qb7 53.Ba4+ Kd8 54.Qxf8 Kc7 55.Qd6 #
   Φυσικά το Stockfish δεν έφαγε τον ίππο ο οποίος ανενόχλητος οδηγήθηκε στο υπέροχο τετράγωνο d6 αυξάνοντας αποφασιστικά την στρατηγική υπεροχή των λευκών.


Αποθήκευση σε PDF

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απλό και καλό αλλά πως φτάνει σ'αυτή τη θέση ένας άνθρωπος.Τυχαία;

barbis είπε...

Διαβάζοντας ένα πολύ ωραίο άρθρο του παλιού συμπαίκτη Σπύρου Σβερκούνου στο site του Σκακιστικού ΣυλΔλόγου Ελευσίνας είδα και ένα παλιό σκακιστικό ρητό που λέει ότι τα τακτικά χτυπήματα είναι οι φύλακες της στρατηγικής.Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνεται και στην κίνηση του Νaum 4.2 51.Nb5! μια στρατηγική κίνηση που υπάρχει λόγω των τακτικών απειλών του λευκού.Από την άλλη πάλι είναι δυνατόν να έχουν στρατηγική τα προγράμματα;Εδώ ίσως επιβεβαιώνεται ένα άλλο ρητό που λέει ότι το σκάκι είναι στο μεγαλύτερο μέρος του τακτική.Μετρώντας τόσο καλά οι σκακιστικές μηχανές βάζουν τα κομμάτια τους σε καλές θέσεις και άρα παίζουν καλά και στρατηγικά:)

barbis είπε...

Αν κατάλαβα καλά το πνεύμα του σχολίου ρωτάς αν μπορεί να φτάσει κάπως σ΄αυτή τη θέση ένας άνθρωπος για να επαναλάβει το συνδυασμό.Φυσικά είναι σχεδόν αδύνατον να σου βγει η ίδια θέση σε μια παρτίδα και άλλωστε δεν είναι αυτός ο σκοπός που δημοσιεύονται συνδυασμοί σε βιβλία και site.Oι ασκήσεις συνδυασμών χρησιμεύουν για εξάσκηση και ψυχαγωγία και όχι για να τους μάθει κάποιος παπαγαλία.Όσο περισσότερες θέσεις βλέπει ένας σκακιστής τόσο πιο έμπειρος γίνεται και τόσο αυξάνεται η δημιουργική του σκέψη.Πάρε για παράδειγμα το ματ αποπνιγμού πόσο δύσκολο είναι να το ανακαλύψει κανείς μόνος του πάνω στην παρτίδα και πόσο εύκολο γίνεται όταν το έχει διδαχθεί.

barbis είπε...

Καταπληκτική θυσία του Αναντ στην τέταρτη παρτίδα!Το 23.Νχh6! οδηγεί σε κερδισμένη θέση για τα λευκά.Άφησα τη Rybka3 έξι λεπτά και δεν το βρήκε,πρότεινε 23.ε5(+0.90).Αντιθέτως το Stockfish σε 15 δευτερόλεπτα έγραψε 23.Νχh6 +1.5.Μετρώντας περισσότερο έφτασε στο +2.00 που σημαίνει τέλος...

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου Σακη! Ελπιζω να ακουσες για τη νεα μηχανη! Hudini chess!

barbis είπε...

Tην έχω κατεβάσει εδώ και δύο μέρες αλλά δεν την έχω δοκιμάσει αρκετά.Φαίνεται ισχυρή αλλά για να μην κυκλοφορεί επίσημα σίγουρα πρόκειται για κάποιο κλώνο της Rybka ή άλλων ισχυρών προγραμμάτων.Όλα έχουν ξεφτιλιστεί ακόμα και για τη Rybka λένε ότι είναι κλώνος του γαλλικού προγράμματος fruit που ήταν δεύτερο στο παγκόσμιο του 2006.Υπάρχουν μάλιστα και συγκριτικά τεστ που τείνουν να υποστηρίξουν την άποψη αυτή:https://webspace.utexas.edu/zzw57/rtc/eval/eval.html