Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Χειμωνιάτικο Ομαδικό Πρωτάθλημα 2010 - 1ος Γύρος

Του Γιώργου Σκουρτανιώτη

Με νίκη ξεκίνησε η ομάδα του Σ.Ο.Β.Ε. το χειμωνιάτικο ομαδικό πρωτάθλημα 2010 . Στην έδρα μας  φιλοξενήσαμε την ομάδα του Πήγασου Αγ. Κωνσταντίνου και το παιχνίδι έληξε με σκορ 7 – 5 .

Την ομάδα του Σ.Ο.Β.Ε. αποτελούσαν οι : Νίκος Πήττας , Γιώργος Σκουρτανιώτης , Χρήστος Σκοπελίτης , Γιάννης Ζαχαρίου  , Νίκος Μπασιάς , Μαρία-Λήδα Μοσχούτα , Στεφανία Δέδε  , Μαρία Χατζή , Κώστας Μουρίδης , Σπύρος Καπόλος , Κων/νος Θεοδώρου , Χρήστος Μουρίδης   

Την ομάδα του Πήγασου αποτελούσαν οι : Σωτήριος Μηνάς , Νίκος Συκιώτης , Χρήστος Χαραλαμπίδης , Βασίλειος  Χαραλαμπίδης , Αχιλλέας Ριζανος , Κων/να Δογανου , Ελπίδα Ρέρρα , Αθανασία Τριανταφύλλου , Απόλλων Συκιώτης , Νικος Δογανος , Δημήτρης Ριζανος , Νικηφόρος Ρέρρας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ομάδα του Αγ. Κων/νου έχει δημιουργηθεί πρόσφατα και αυτό χάρη σε μια ομάδα από πολύ λίγα άτομα με επικεφαλή τον Δημήτρη Ρέρρα. Έχουν δείξει, με τις ενέργειες τους αυτές , την αγάπη τους για το άθλημα του σκακιού και ακόμα περισσότερο την αγάπη τους για τα παιδιά και την καλή τους σταδιοδρομία  όχι μόνο στο σκάκι αλλά και στην υπόλοιπη ζωή τους.
Το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας τους αποτελείται από παιδιά.
Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την προσπάθεια τους !

Θεωρώ ότι το σκάκι σαν άθλημα έχει να διδάξει πολλά στον καθένα μας και ακόμα περισσότερο στα παιδιά, που σιγά σιγά  δημιουργούν την προσωπικότητα τους.
Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος , απ’ τα πρώτα  που μαθαίνουμε σε ένα παιδί (και σε όλους γενικά τους παίκτες) είναι ότι πρώτα σκεπτόμαστε και μετά βάζουμε το χέρι μας στην σκακιέρα για να παίξουμε, όταν πλέον θα ξέρουμε τι ακριβώς θα κάνουμε και τι θα επιφέρει η κίνηση μας αυτή.
Σκεφτείτε  τώρα πόσο πιο σωστοί θα ήμασταν αν το κάναμε και στη ζωή μας αυτό, να δαμάζαμε τον παρορμητισμό μας , να μελετούσαμε καλά κάθε μας κίνηση, πριν την κάνουμε.
Σκεφτείτε πόσο πιο ώριμα θα αντιδρά ένα παιδί, σε οποιαδήποτε κατάσταση, όταν έχει δουλέψει αρκετά πάνω σ’ αυτό το αντικείμενο .
Ακόμα το σκάκι μας μαθαίνει ότι πρώτα πρέπει να κοπιάσουμε πολύ, να επιμείνουμε, να μελετήσουμε, να δουλέψουμε και σιγά σιγά έρχεται το αποτέλεσμα, όπως και στην ζωή μας.
Μας μαθαίνει την ομαδικότητα την κοινή δράση , το να δαμάσεις το μυαλό σου όταν αυτό έχει πλέον κουραστεί, πιεστεί και ότι όσο πιο πολύ αντέξεις την πίεση τόσο καλύτερος θα γίνεις. Βλέπουμε ότι από δυο ισάξιους παίκτες θα κερδίσει αυτός που θα αντέξει περισσότερο, στο να μην υποκύψει στο λάθος.
Μαθαίνουμε ότι, όταν έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε δυο , τρεις καλές κινήσεις, το πιο δύσκολο είναι να βρεις την καλύτερη ! ( ανάμεσα σε μια καλή και μια λάθος κίνηση έστω ότι μπορούμε να βρούμε την καλή , αλλά ανάμεσα σε δυο καλές κινήσεις ποια είναι η καλύτερη???) αυτό ακριβώς θα μπορούσε να αναδείξει και τον καλύτερο παίκτη ανάμεσα σε δυο περίπου ισάξιους.
Δεν θα μου έφταναν δυο τρεις σελίδες για να αναφέρω επιγραμματικά όλα αυτά που πιστεύω ότι σου διδάσκει το σκάκι.
Όλα αυτά και πολύ περισσότερα με έκαναν, κι εμένα όπως και αρκετούς άλλους, να αγαπήσω αυτό το άθλημα και με την ομάδα μας,  Σ.Ο.Β.Ε., να μεταδίδουμε το άθλημα και ότι αυτό έχει να μας διδάξει.

Αποθήκευση σε PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια: