Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Διασυλλογικό Πρωτάθλημα ΤΕΣΣΑΣ 2009 - Γύρος 4ος

Του Γιώργου Σκουρτανιώτη

Την Κυριακή 11/10/09 διεξήχθη στην Λαμία ο δεύτερος αγώνας του Βορείου Ομίλου του ομαδικού πρωταθλήματος Τ.Ε.Σ.Σ.Α.Σ. ( Τοπική Ένωση Σκακιστικών Σωματίων Ανατολικής Στερεάς) μεταξύ του Σκακιστικού Ομίλου Λαμίας (ΣΟΛ) και του Σκακιστικού Ομίλου Βόρειας Εύβοιας (ΣΟΒΕ).
Ο αγώνας έληξε με σκορ 7 -5 υπέρ της γηπεδούχου Λαμίας .
Αξιοπρεπής εμφάνιση της ομάδας μας που λίγο έλειψε να πάρει την ισοπαλία.
Αξίζει να σημειωθούν οι πόντοι της Βόρειας Εύβοιας.

Στην πρώτη σκακιέρα ο Θανάσης Μπαρμπής κέρδισε με μια παρτίδα που διήρκεσε πάνω από 4 ώρες , προσφέροντας αγωνία και θέαμα αφού η παρτίδα κρίθηκε στο φινάλε και το ρολόι του Θανάση προς το τέλος έγραφε λιγότερο και από ένα λεπτό χρόνο σκέψης, ενώ του αντιπάλου του έγραφε περίπου μια ώρα, πράγμα που σημαίνει ότι ο Θανάσης θα έπρεπε να κάνει την κίνηση μέσα σε κάποια δευτερόλεπτα ενώ ο αντίπαλος του είχε άφθονο χρόνο σκέψης να ξοδέψει. Αυτό στη σκακιστική διάλεκτο λέγεται “πίεση χρόνου”.

Αυτό το αναφέρω τόσο αναλυτικά, περισσότερο για αυτούς που δεν γνωρίζουν και τόσο καλά το άθλημα, να καταλάβουν την γοητεία που έχει το σκάκι, την αγωνία που σου προσφέρει, σκεφτείτε την αδρεναλίνη που θα έχει φτάσει για να καταφέρεις να επιλέξεις την πιο σωστή κίνηση μέσα σε περιορισμένο χρόνο, με αρκετά κουρασμένο μυαλό και τον αντίπαλο σου να σε “χτυπά” όσο περισσότερο και καλύτερα μπορεί και με όλα αυτά πάνω απ’ το κεφάλι σου να καταφέρνεις να κερδίζεις!

Στη δεύτερη σκακιέρα μια πολύ ωραία νίκη του Γιάννη Ανέστη, που παρόλο που ο Σ.Ο.Β.Ε. δεν έχει ξεκινήσει τις προπονήσεις ακόμα λόγω καλοκαιρινής-τουριστικής σεζόν , ο Γιάννης έρχεται αρκετά φορμαρισμένος και με φανερά ανεβασμένο επίπεδο.

Στην τέταρτη σκακιέρα, μετά από πολύ καιρό, έκανε νίκη ο Γιώργος Σκουρτανιώτης

Στη γυναικεία σκακιέρα του Σ.Ο.Β.Ε η Φανή Σιρκελή, που μόνο νίκες έχει να επιδείξει, με 5 στα 5 στο περσινό πρωτάθλημα και 2 στα 2 φέτος

και στην νεανική σκακιέρα κάτω των 14, ο Χρήστος Μουρίδης που με την νίκη του έρχεται να μας θυμίσει το σταθερό σκάκι το οποίο παίζει.

Την υπόλοιπη δωδεκάδα συμπληρώνουν οι : Νίκος Πήττας και Χρήστος Γιασεμής στις ανδρικές (ή γενικές ) σκακιέρες & στις νεανικές έχουμε τη Δέδε Στεφανία, την Μαρία Χαντζή, την Μαρία-Λήδα Μοσχούτα, το Σπύρο Καπόλο και τον Κωνσταντίνο Θεοδώρου.
Αξίζει να σημειωθεί το παραπάτημα του τελευταίου. Ο αρκετά καλός παίκτης Κωνσταντίνος ενώ κέρδιζε την παρτίδα του με κομμάτι πάνω, έστησε ένα ματ το οποίο ο αντίπαλος του το είδε και φυσικά του το έκανε. Όπως και στο ποδόσφαιρο το γκολ είναι αυτό που μετράει, έτσι και στο σκάκι και καλύτερος να είσαι αν γίνεις ματ ,τελειώνει το παιχνίδι.

Ο Σκακιστικός Όμιλος Βόρειας Εύβοιας, εντός των ημερών θα ανακοινώσει την έναρξη των προπονήσεων- δωρεάν μαθήματα σκάκι.
Οι συναντήσεις θα γίνονται στο χώρο του ΣΟΒΕ στην Ιστιαία (εργατικές κατοικίες)
και από φέτος και στα λουτρά της Αιδηψού σε τμήμα του δημοτικού σχολείου (παλιό ταχυδρομείο)
Τα τμήματα θα είναι 1) αρχαρίων για παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας αλλά και για μεγάλους που δεν ξέρουν τους κανόνες 2) προχωρημένων και 3) αρκετά προχωρημένων.

Δείτε το φύλλο αγώνος:




Αποθήκευση σε PDF

6 σχόλια:

highaftos είπε...

Γειά χαρά σας παιδιά....
Θερμά συγχαρητήρια Φανή και Θανάση,για τις νίκες σας,που πολύ θα ήθελα να τις δώ και γιατί όχι να τις θαυμάσω...
Εξαιρετική η απόδοσή σου Φανή,κρίνοντας απ'το απόλυτο των νικών... Σου εύχομαι απο καρδιάς νίκες και χαρα γι'αυτές,μαζί με την έτσι κι'αλλιώς χαρά του παιχνιδιού!!
Μετά το 5/5 ή το 2/2 σου εύχομαι και ..μάρς νίκες,αν γινότανε δηλαδή και 6/5!!...
Θανάση,μπράβο παλληκάρι μου,ύστερα απο 4 ώρες παιχνιδιού,στην 1η σκακιέρα μάλιστα,με τέτοια πίεση χρόνου, -ένα λεπτό,κόντρα σε μία ώρα-,η νίκη αποκτά ιδιαίτερη σημασία και αξία... υποκλίνομαι!...
Να ειστε πάντα καλά με υγεία και χαρές...
Να χαίρεστε ό,τι αγαπάτε και ν'αγαπάτε ό,τι χαίρεστε!...
Χ.Π. (Toulio)

barbis είπε...

Eυχαριστούμε φίλε για τα καλά σου λόγια.Πράγματι ήταν πολύ σημαντική νίκη και πολύ κουραστική η παρτίδα.Στην προσπάθεια μου να εκμεταλλευτώ την κακή τοποθέτηση των κομματιών του αντιπάλου στη γωνία έκανα κάποια τεχνικά λάθη και επέτρεψα στον αποκομμένο βασιλιά του αντιπάλου να μπει στο παχνίδι και να δημιουργήσει απειλές ματ.Έφτασα έτσι σε μεγάλη πίεση χρόνου για 25 περίπου κινήσεις!Ο αντίπαλος απέφυγε τουλάχιστον σε τρεις περιπτώσεις να κάνει ισοπαλία με τριπλή επανάληψη κινήσεων και τελικά κέρδισα εγώ.Πολλά μπράβο αξίζουν και στον αντίπαλο μου τον κύριο Βασίλη Φρόντζο το "ιερό τέρας" του σκακιού της Λαμίας,για τη μαχητικότητα του.

highaftos είπε...

Στίς 25-30 κινήσεις,κρίνονται πολλές,ή και παρα πολλές παρτίδες,είτε με μάτ,είτε με εγκατάληψη...αν δεν είμαι πολύ λάθος... Αφού κατάφερες για 25 κινήσεις περίπου να παίζεις με "μεγάλη πίεση χρόνου",σύν ιδέες ισοπαλίας με επανάληψη κινήσεων και με μαχητικό αντίπαλο, και κέρδισες τελικώς την παρτίδα,πρέπει μεγάλε μου ν'άχεις ..ατσάλινα νεύρα κι'εξαιρετική πειθαρχία-αυτοπειθαρχία...
...Αλλιώς,ή πείραζες με τα ..μάτια το ρολόι,ή τέλος,..έβγαλες ζούλα το ..τοκάρεφ και το κόλλησες στον ..κρόταφο του συμπαθούς κυρίου απέναντί σου... Άντε,και σ'άλλα με υγεία!..

barbis είπε...

Tα πράγματα ήταν πολύ απλά.Το βράδυ δεν είχα κοιμηθεί καλά σε σημείο να νυστάζω αφάνταστα.Ήπια κάνα δυο καφέδες αλλά δεν έγινε τίποτα.Έβγαλα λοιπόν κάποια υπεροχή στο μέσον την οποία δεν εκμεταλλεύτηκα και αλλάζοντας κακώς πολλά κομμάτια μπήκα σε ένα φινάλε που ήμουν λίγο χειρότερος.Μετά από κάποια λάθη του αντιπάλου έφαγα δύο πιόνια αλλά αντί να κρατήσω το βασιλιά του αποκομμένο και να κερδίσω εύκολα του επέτρεψα να πλησιάσει κοντά στο δικό μου και να έχω χαμένη θέση.Τότε άρχισα να ξυπνάω γύρω στην 50 κίνηση και όχι 25 αλλά 40 κινήσεις στην πίεση μπορούσα να παίξω αφού ουσιαστικά τότε άρχιζε η παρτίδα για μένα.Ευτυχώς τέλος καλό όλα καλά.

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη, εγώ πού θα είμαι???
στους Α.προχωρημένους
Β.αρκετά προχωρημένους
Γ.λίγο προχωρημένους
Δ. προχωρημένους με ολίγη
Ε. προχωρημενους αστα να πάνε
Στ.προχωρημενους στο απροχώρητο....???
Εντάξει πλάκα κανουμε αλλά το αρκετά προχωρημένος δε κολλάει.Κάντο μέσος ...

barbis είπε...

Χρήστο κοίταξε λίγο πιο πίσω σ' αυτά που γράφει ο Γιώργος και θα δεις που είσαι.Στους αρχάριους νομίζω ότι θα τα πας μια χαρά!Θα διαβάσεις όλο το βιβλίο για αρχάριους του Καμπάνη και μαζί με τα άλλα παιδάκια θα κάνεις και τα τεστ που έχει στο τέλος:)Iδιαίτερη προσοχή θα δώσεις στο κεφάλαιο "παγίδευση κομματιού" για να μην την πατήσεις όπως την προηγούμενη Κυριακή στη Λαμία.Επειδή είσαι και μεγάλος σε ένα χρόνο θα είσαι στους προχωρημένους και οι κατηγορίες θα είναι έτσι ακριβώς όπως τα λέει ο Σκουρτανιώτης:)
Y.Γ:Tαυτόχρονα θα μπορείς να έχεις και συμμαθητές τα παιδιά σου!