Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Διόρθωση του Λογισμικού των DGT XL Χρονομέτρων

Του Θανάση Μπαρμπή

Το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Μαρτίου 2009 πραγματοποιήθηκαν στη Λαμία το 7ο Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα και το 21ο Ατομικό σχολικό Πρωτάθλημα της Ανατολικής Στερεάς. Στους αγώνες αυτούς ήμουν ο επικεφαλής διαιτητής και το μεγαλύτερο ζήτημα που κλίθηκα να αντιμετωπίσω δεν προέκυψε από έναν αγωνιζόμενο μαθητή αλλά από ένα διαιτητή. Ο διαιτητής αυτός παρατήρησε ότι τα σκακιστικά χρονόμετρα ήταν ρυθμισμένα με σταθερό χρόνο 14':50'' και προστιθέμενο 10'' έτσι ώστε με το πέρας των ρυθμίσεων να γράφουν 15':00''. Τί ακριβώς είχε συμβεί; Οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης, μέλη του Σ.Ο. Λαμίας παρατήρησαν ότι όταν έβαζαν στα χρονόμετρα DGT XL σταθερό χρόνο 15'':00'' και 10'' ανανέωση χρόνου το χρονόμετρο είχε αρχική ένδειξη 15':10'' κάτι που αφενός δεν είναι σωστό και αφετέρου μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση στους μικρούς σκακιστές.

Έλυσαν λοιπόν αυτό το πρόβλημα με έναν έξυπνο αλλά ιδιαίτερα κουραστικό τρόπο ρυθμίζοντας το σταθερό χρόνο των χρονομέτρων σε 14':50''. Ο προαναφερόμενος διαιτητής όμως επέμενε ότι η ρύθμιση ήταν λάθος με το σκεπτικό ότι σε όλη την Ελλάδα τα χρονόμετρα δίνουν προκαταβολικά τον προστιθέμενο χρόνο στον τύπο χρονομέτρησης FISCHER. Εγώ του εξήγησα ότι δεν έχει δίκιο και του ανέλυσα τί ακριβώς σημαίνει χρονομέτρηση FISCHER, θέμα το οποίο γνωρίζω πολύ καλά λόγω και της πολύχρονης ενασχόλησής μου με τα σκακιστικά προγράμματα. Στη συνέχεια ζητήσαμε και τη βοήθεια του κυρίου Γιάννη Μήτρου, μέλους της Κ.Ε.Δ., που κι αυτός με τη σειρά του με απλά και κατανοητά επιχειρήματα με βάση την ερμηνεία της προκήρυξης των αγώνων του εξήγησε ότι τα χρονόμετρα ήταν απολύτως σωστά ρυθμισμένα στη διοργάνωση της Λαμίας. Τελικά φάνηκε να πείθεται αλλά μετά από μέρες επανέφερε το θέμα μέσω τoυ blog μας (http://giatoskaki.blogspot.com/2009/04/2009_09.html) υποστηριζόμενος από ένα σκακιστικό παράγοντα και ένα διεθνή διαιτητή!

Με αφορμή την έκταση που πήρε το θέμα ζήτησα τη βοήθεια του διεθνή διαιτητή Σωτήρη Λογοθέτη που μου εξήγησε ότι το λογισμικό στον τύπο χρονομέτρησης FISCHER των σκακιστικών χρονομέτρων DGT XL παρουσιάζει σφάλμα το οποίο σύντομα θα διορθωθεί. Την πιο ωραία απάντηση μου έδωσε ο κ.Βύρωνας Τσορμπατζόγλου που είπε ότι "Το πρόβλημα με τα DGT XL χρονόμετρα είναι γνωστό αλλά ουδείς μέχρι σήμερα δεν έχει ασχοληθεί με αυτά τα λίγα επιπλέον δευτερόλεπτα".

Ξεφυλλίζοντας πριν από λίγες μέρες το τεύχος 43 του περιοδικού "Σκάκι για Όλους" διαπίστωσα στη σελίδα 39 ότι το σφάλμα των σκακιστικών χρονομέτρων DGT XL διορθώθηκε στα καινούργια μοντέλα. Παραθέτουμε παρακάτω το σχετικό απόσπασμα του άρθρου του Μιχάλη Καλούμενου.



Τα ρολόγια DGT XL διατίθενται από την Ε.Σ.Ο και θα συνεχίσουν να διατίθενται στα ελληνικά σωματεία και για τα επόμενα χρόνια. Τώρα το μόνο που μένει είναι να διορθωθεί αυτό το σφάλμα λογισμικού στον τύπο χρονομέτρησης FISCHER και στα δημοφιλή σκακιστικά προγράμματα FRITZ και SHREDDER.
Αποθήκευση σε PDF

9 σχόλια:

barbis είπε...

Τόσες μέρες έχω αναρτήσει αυτό το θέμα και επικρατεί "άκρα του τάφου σιωπή"!Αλήθεια που είναι ο κατά δήλωση του ΜΑΖΟΧΙΣΤΗΣ Διαιτητής Γιώργος Κουλαξουζίδης να μας πει αν τελικά κατάλαβε ποιος είχε δίκιο στην ιστορία με τα χρονόμετρα;Αυτός ήταν έτοιμος μέχρι και ενστάσεις να κάνει για να μάθει την αλήθεια αλλά τώρα έγινε καπνός:);Όλοι οι άλλοι φίλοι του που είναι;Ο ανώνυμος που μιλούσε για σκακιστική επανάσταση και ο άλλος με το ατράνταχτο επιχείρημα της δίαιτας που ξεκινά την αρχή της μέρας όπως τάχα ο πρόσθετος χρόνος πριν την ολοκλήρωση της κίνησης;Μήπως χόρτασε με αυτά που έγραψα και σταμάτησε τις δίαιτες;

Ανώνυμος είπε...

Υποκριτική στάση,υπόγεια συμφέροντα,το σκάκι σε χαμηλή προτεραιότητα.Κουρδισμένα ρολόγια δήθεν....μαζοχιστικά,κι οι εραστές του αθλήματος μιλούν σιβυλλικά.

Πόσο δίκιο έχεις.

barbis είπε...

Πόσο καλά τα λες και εσύ...Όντως έχουν μπει άνθρωποι στο σκάκι που τα βλέπουν τα πράγματα πιο επαγγελματικά και το σκάκι το έχουν σε χαμηλή προτεραιότητα.Οι περισσότεροι μάλιστα έχουν την αρχή "λίγοι και καλοί" που για μένα είναι απαράδεκτη.Μέσα από τη μαζικότητα θα βγουν και τα ταλέντα. Το ρομαντικό σκάκι που προωθούμε εμείς τους ενοχλεί ιδιαίτερα.Όσο για το θέμα με τα ρολόγια είπαμε "ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται" τώρα που τα πράγματα ηρέμησαν δε μιλάει κανείς!Το ότι το όλο θέμα αναζωπυρώθηκε λίγο πριν το ατομικό πρωτάθλημα ΤΕΣΣΑΣ στην Αιδηψό θα το εκλάβω ως τυχαίο γεγονός.
Αντιθέτως δε μπορώ να μην παρατηρήσω μια οργανωμένη προσπάθεια "θαψίματος" του blog μας .Για παράδειγμα το πολύ καλό κατά τα άλλα περιοδικό "σκάκι για όλους" δε μας αναφέρει στη σελ.14 ως πηγή για τα σχολικά πρωταθλήματα ΤΕΣΣΑΣ παρόλο που είχαμε εκτεταμένες αναφορές και πληροφόρηση από πρώτο χέρι διότι εγώ και η Φανή ήμασταν διαιτητές στα σχολικά Φθιώτιδας και στα τελικά.Το ότι το άρθρο υπογράφει ο Αρχισυντάκτης Σκυριανόγλου ο οποίος με γνωρίζει πολύ καλά έρχεται να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα μου!Κάποτε σε παλιότερο τεύχος με αποκαλούσε "φίλο σκακιστή" και δημοσίευε και συνδυασμό που είχα στείλει εγώ αλλά όχι στο σκάκι για όλους αλλά στο site της Άνοιξης και μάλιστα με σχόλια του Σκαπέρδα.Είχε δημιουργηθεί και ένα μικρομπέρδεμα το οποίο εγώ και ο Κώστας το εκλάβαμε ως ανθρώπινο λάθος.Η μόνη απορία που έχω σήμερα είναι τι έγινε ο "φίλος σκακιστής"!
Φυσικά δεν έχουμε και τόσο μεγάλη ανάγκη τη διαφήμιση διότι το blog μας παρόλο που δε βάζουμε συχνά θέματα παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις του σκακιστικού κοινού!

Ανώνυμος είπε...

Πιθανότατα το αξιόλογο Σκάκι για όλους δεν σε αναφέρει ως πηγή για τα σχολικά γιατί δεν πήρε πληροφορίες από το blog σας!

barbis είπε...

Σα φτηνή δικαιολογία μου φαίνεται αυτό διότι το μόνο που αναφέρει το περιοδικό είναι τα αποτελέσματα τα οποία έχουν όλα τα blog ενώ υπάρχει και μια πολύ μικρή εισαγωγή δέκα σειρών.Αντιθέτως στη σελίδα 14 γράφει "Αποτελέσματα αλλά και φωτογραφικό υλικό από τα σχολικά της Ανατολικής Στερεάς θα βρείτε στις διευθύνσεις..." και όλως τυχαίως δεν αναφέρεται το blog μας το οποίο είναι το επίσημο blog ενός σκακιστικού συλλόγου της ΤΕΣΣΑΣ.Φωτογραφίες και αποτελέσματα υπάρχουν και στο blog του "Αβαξ και πεσσοί" που από καθαρή σύμπτωση ούτε αυτό αναφέρεται πουθενά:)

Ανώνυμος είπε...

signomi barbi eimai apasxolimenos me tin exetastiki ayto to kairo kei den enimerothika. eyxaristo pou to epsaxes bathia kai brikes tin lish sto thema gt den eixa xrono ego. na xereis oti ego den prokalesa.aplos tin alithia ithela na matho.kai afou esu eironebese me ayta pou grafeis thelo na mou apantiseis se kati.eisai enas toso empeiros diethths tosa xronia se tosous pollous agones .afou to ixeres kai eblepes oti oloi kanoun lathos gt kribosoun, den eipes tipota kai sinexizes tin lathos rithmisi sta rologia?eprepe ego na bgo kai na to po diladi gia na broume lisi? i bariosoun na ta rithmiseis?. sto epitiximeno sou tournoua sto protatlima tis tessas o arxikos xronos itan esfalmenos!!! an kapios ekane enstasi gia ton arxiko xrono skepsis ti tha ekanes? kai pia tha itan i apantisi?tha dikaionotan o anthropos pou ekane enstasi i tha eixe fthines dikaiologies? apanta se parakalo xoris eironia gia na xero ti prepei na kano k ego se ayth th periptosh. ego bazo ta dinata mou na gino kalos diethths kai apo edo kai mpros tha ta rithmizo sosta. esu?

barbis είπε...

Σοβαρά ήταν εσφαλμένος ο αρχικός χρόνος στην Αιδηψό;Και εσύ που το ξέρεις αφού δεν ήσουν εκεί ούτε σαν παίχτης ούτε σαν διαιτητής!Όπως και κανείς συμπαίκτης σου από τη Σ.Α Χαλκίδος.Ούτε εγώ κοίταξα τα ρολόγια διότι αυτά είναι στην ευθύνη των διαιτητών!Αλλά είδες τι προβληματικός τύπος είσαι;Προσπαθείς να ρίξεις λάσπη σε πράγματα που δε γνωρίζεις.Τελικά δε μας είπες είχα δίκιο για τα ρολόγια ή ακόμα δεν πείστηκες;Α κάτι άλλο ποτέ δε θα γίνεις καλός διαιτητής αν ασχολείσαι με τόσο ασήμαντα θέματα όπως τα λίγα δευτερόλεπτα που είναι σαν μια σταγόνα στον Ωκεανό.Και κάτι τελευταίο όταν δεν ξέρεις κάτι να κρατάς "μικρό καλάθι" και όχι να χτυπιέσαι λες και είσαι σίγουρος.Παραδέξου τώρα ότι είχες άδικο να τελειώνουμε...

barbis είπε...

Α και κάτι άλλο με αυτά τα ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ δεν ασχολήθηκαν κορυφαίοι διαιτητές όπως ο Τσορμπατζόγλου,ο Λογοθέτης και ο Νικολόπουλος που γνώριζαν και το σωστό παρά μόνο εσύ που υποστήριζες το λάθος.Αν μπεις διαιτητής στο Ακρόπολις μιας και γίνεται στη Χαλκίδα κάτσε και φτιάξε 100 ρολόγια με αρχικό χρόνο 1¨29¨30 για να είσαι σωστός και τότε σου εύχομαι να βρεθεί ένας νέος Κουλαξουζίδης που θα σε τρελάνει υποστηρίζοντας ότι κάνεις λάθος...Η μεγάλη πλάκα είναι ότι τώρα που έμαθες ποιο είναι το σωστό διορθώθηκαν και τα ρολόγια και δε θα μπορείς πάντα να εφαρμόζεις τις τρομερές σου γνώσεις:)

Ανώνυμος είπε...

esu o idios mou to eipes oti bariosoun na ta rithmiseis sosta sto tournoua sou. telos panton me esena den tha bro akri k exo pio sumantika pragmata na asxolitho. ta leme apo konta . na xereis oti ego prospatho na gino kalos diethths kai tipota den to afino etsi opou do oti kati den paei kala se thema diethsias tha tous kinigao olous mexri na xekatharisoun ta pramata. oson afora to thema ton rologion. ok den eimai kalos sta ellinika alla tin protash :"apo tin proti kinish kai gia kathe kinisi pou oloklironei " eno i prokirixi tha mporeouse na leei apla"epipleon gia kathe kinisi pou oloklironete tha pernei......." oste na min eixame problimata... loipon to thema ekleise na se kala....... k an mporeis min xanarotiseis emena tipota sto block gt den tha exeis allo minima mou. ta leme...