Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Το Χτύπημα του GM

Του Θανάση Μπαρμπή

Καλαμαριά 27 Αυγούστου 2008, ημέρα έναρξης του 5ου διεθνούς τουρνουά σκακιού κι εγώ είχα την τύχη και την τιμή να αγωνιστώ στο Α group δυναμικότητας παρόλο που δεν έχω διεθνές έλο. Αυτό το μειονέκτημά μου είχε ως αποτέλεσμα να είμαι τελευταίος στην αρχική λίστα συμμετοχών. Όταν πήγα να δω την κλήρωση του πρώτου γύρου διαπίστωσα με έκπληξη ότι δεν είχα κληρωθεί με κάποιον αντίπαλο, κοινώς είχα περάσει bye στο δεύτερο γύρο. Αυτό το περιστατικό μου άφηνε μια γλυκόπικρη γεύση διότι από τη μία θα έπαιρνα έναν εύκολο πόντο σε ένα τόσο δυνατό τουρνουά δεδομένου ότι είχα υποσχεθεί στον κύριο Μαστροβασίλη όταν με δέχτηκε στο τουρνουά του ότι θα έκανα ένα αξιοπρεπές σκορ, από την άλλη δε ήθελα να παίξω με ισχυρούς αντιπάλους πράγμα που δεν έχω την ευκαιρία να κάνω συχνά. Ετοιμαζόμουν λοιπόν να φύγω όταν ξαφνικά άκουσα να φωνάζουν το όνομά μου στο μικρόφωνο. Με φώναζαν για να μου ανακοινώσουν ότι κάποιος παίχτης δεν προσήλθε και τελικά θα είχα αντίπαλο. Και τί αντίπαλο! Το διάσημο Λιθουανό GM Eduardas Rozentalis. Βρέθηκα λοιπόν από το πουθενά να παίζω στη δεύτερη σκακιέρα του τουρνουά με ένα σκακιστικό γίγαντα με διεθνές έλο 2599.


Η παρτίδα ξεκίνησε κι ένα λάθος στο άνοιγμα στη 7η κιόλας κίνηση όταν άλλαξα ένα ανεπτυγμένο μου κομμάτι με ένα υποανάπτυκτο του αντιπάλου με έφερε γρήγορα σε πολύ δύσκολη θέση. Ο αντίπαλος είχε βγάλει όλα τα κομμάτια του αρμονικά έξω ενώ εγώ είχα μείνει πίσω στην ανάπτυξη και δυσκολευόμουν ιδιαίτερα να αναπτύξω τον αξιωματικό μου από το c1. Έτσι, είχα φτάσει στο σημείο να πιστεύω ότι θα γινόμουν μια ωραία μινιατούρα. Παρ' όλες τις απαισιόδοξες σκέψεις μου κατάφερα να οδηγήσω την παρτίδα σε ένα χειρότερο φινάλε όπου ο καθένας μας είχε K+Q+N+7p. Έτσι, στην 26η κίνηση προέκυψε η θέση του διαγράμματος με τα μαύρα να έχουν την κίνηση.




Εδώ ο Rozentalis σκέφτηκε περίπου 7 λεπτά κι έπαιξε την κίνηση 26...bxc3. Όταν είδα την κίνηση αυτή ένοιωσα μια στιγμιαία ανακούφιση γιατί φοβόμουν πάρα πολύ το 26...Nxc3! που θεωρούσα ότι ήταν μια πολύ ισχυρή θυσία ίππου, πράγμα που επιβεβαιώνει και το πανίσχυρο σκακιστικό πρόγραμμα Glaurung 2.1 (2890 έλο!) του Νορβηγού Tord Romstad. Στο υποχρεωτικό 27.bxc3 ακολουθεί 27...Qxe3+ και τώρα αν 28.Kf1 Qxc3 29.Qf5 g5 30.Nf3 Qa1+ 31.Kf2 Qxa2+ 32.Ke3 Qxg2 (ο λευκός απειλούσε Νχg5!) - + ενώ αν 28.Kh2 bxc3 29.Nb1 Qf4+ 30.g3 Qxd4 31.Nxc3 g6 και τα μαύρα θα κερδίσουν μετά από αρκετές κινήσεις.Ισως αυτή η δεύτερη συνέχεια έκανε τον αντιπαλό μου να μην προτιμήσει το 26...Νχc3.

Mετά από την κίνηση πού παίχτηκε ήταν η σειρά μου να σκεφτώ αρκετά και να αναρωτηθώ γιατί ο μαύρος μου επιτρέπει τη δυνατότητα 27.Νxe4. Σκεφτόμουν ότι αν φάει στο ε4 είτε με ντάμα είτε με το πιόνι d5 θα έχει χειρότερο φινάλε λόγω του ισχυρού έλεύθερου και δεμένου πιονιού μου στο d4. Άρα τι του απομένει?Να αφήσει τον ίππο μου στο e4 και να συνεχίσει με 27...cxb2. Tώρα αν 28.Νc3 ή 28.Νc5 ακολουθεί 28...Qxe3+ 29.Kh2 Qc1! 0-1 Τι θα γίνει όμως αν ο ίππος μου πάει στο f2 και η μαύρη Βασίλισσα κόψει το ε3 χωρίς σαχ? Τότε τρώω το πιόνι b2 και δε χάνω με τίποτα. Ωπ τελευταία στιγμή βλέπω ακόμα μια δυνατότητα του αντιπάλου. Στο 28.Νf2 έχει και το 28...Qb4 αλλά τότε λέω θα παίξω 29.Qb1 και κανένα πρόβλημα. Οπότε δέχομαι την πρόκληση και παίζω το 27.Νxe4? αλλά για κακή μου τύχη ο Eduardas είχε μετρήσει μερικές κινήσεις πιο μακρυά!

Η παρτίδα συνεχίστηκε:27...cxb2! 28.Nf2? Qb7!(φυσικά κερδίζει και το Qb4) 29.Qb1 c3! και τώρα προσγειώθηκα στην σκληρή πραγματικότητα και εγκατέλειψα. Η επέλαση των πιονιών δε σταματάει με τίποτα. Αν 30.Νd3 c2 31.Qxb2 Qxb2 Kαι το πιόνι c προάγεται!Υποδειγματική εκτέλεση από έναν μεγάλο σκακιστή. Ακολουθεί διάγραμμα με την πολύ όμορφη τελική θέση.




Δείτε παρακάτω ολόκληρη την παρτίδα:



Play chess online!

Αποθήκευση σε PDF

2 σχόλια:

barbis είπε...

O GM Rozentalis εκτός από ισχυρός σκακιστής είναι και πολύ καλός άνθρωπος.Πάντα χαμογελαστός και ευγενικός κάθε μέρα παρακολουθούσε τις παρτίδες μου και με ρωτούσε για τα αποτελέσματα μου (αυτός "καθάριζε" συνήθως νωρίτερα)!Μια μέρα δε σηκώθηκε να δει για ποιο λόγο κλαίει ένα παιδάκι!!Τη μέρα που έπαιξε την παρτίδα που κέρδισε το βραβείο Ιωακειμίδης όταν του είπα ότι έπαιξε πολύ καλή παρτίδα αυτός μου απάντησε με μετριοφροσύνη ότι μόνο το τέλος ήταν όμορφο!Υπόδειγμα σκακιστή και ανθρώπου αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

barbis είπε...

Μια διόρθωση στο προϋγούμενο σχόλιο:To σωστό είναι"Μια μέρα σηκώθηκε να δει γιατί κλαίει ένα παιδάκι".Το δε αυτό που έβαλα ήθελε και ένα κόμμα,διότι τώρα φαίνεται σα να δηλώνει άρνηση.