Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

Μια Παρτίδα με Ενδιαφέρον

Την παρτίδα που παρουσιάζουμε παρακάτω, μας έστειλε ο φίλος σκακιστής από την Αθήνα, Παναγιώτης Σπυρόπουλος. Παίχτηκε στον τέταρτο γύρο του καλοκαιρινού τουρνουά ΣΟΠ-ΣΜΑΟΚ 2008 και αντίπαλός του ήταν ο πρόεδρος της ΤΕΣΣΑΣ και της ΤΕΔ Ανατολικής Στερεάς Σπύρος Ζαννιάς.
Ο Παναγιώτης Σπυρόπουλος είναι εξαιρετικός σκακιστής με μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό του επί ισχυρών αντιπάλων όπως οι ΙΜ Θανάσης Καραγιάννης και Ηλίας Κουρκουνάκης, οι μαιτρ Σπύρος Κοφίδης, Δημήτρης Δεληθανάσης κ.α. Εκτός όμως από σκακιστής είναι και μαθηματικός (κατά κύριο επάγγελμα), ναυαγοσώστης!, ερασιτέχνης τραγουδιστής, ταχυδακτυλουργός και πολλά άλλα.
Πολυτάλαντος λοιπόν ο Παναγιώτης, πολυπρόεδρος ο Σπύρος, όπως αναμενόταν έγινε μια σκληρή μάχη που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον για την τελική επικράτηση κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία κίνηση! Η παρτίδα δε διεκδικεί ιδιαίτερες δάφνες για την ποιότητά της αλλά τα εκατέρωθεν λάθη και οι χαμένες ευκαιρίες νίκης κυρίως από την πλευρά του μαύρου την καθιστούν άκρως ενδιαφέρουσα και αξίζει να την απολαύσετε...



Play chess online!


Διάγραμμα 1:


Εδώ ο Σπυρόπουλος έπαιξε το τραγικό 31... Re2+?? και μετά από 32.Κh3 αναγκάστηκε να επιστρέψει το κομμάτι με 32...Bxf6. Με ποιά απλή κίνηση μπορούσε να διατηρήσει το κομμάτι και να κερδίσει εύκολα την παρτίδα;

Διάγραμμα 2:


Η τελική θέση στην οποία τα λευκά εγκατέλειψαν. (Μετά από 54.Κb2 a1=Q 55.RxQ RxR η προαγωγή του πιονιού h είναι αναπόφευκτη).

Αποθήκευση σε PDF

5 σχόλια:

barbis είπε...

Το φινάλε των πύργων είναι νούλα παρόλα τα δύο πιόνια παραπάνω του μαύρου.Αυτό συμβαίνει επειδή τα πιόνια είναι τα γωνιακά α και θ.Αρκούσε ο λευκός βασιλιάς να πάει στο θ1 μπροστά από το αντίπαλο πιόνι και σε συνδιασμό με τόν καλό του πύργο στο α7 θα έκανε νούλα.Ο πολυπρόεδρος την πάτησε διότι πήγε και με τα δυό του κομμάτια να φάει το πιόνι α.

barbis είπε...

Διάβασα για αυτό το φινάλε για πρώτη φορά σε σχόλια του Μποτβίνικ από την πασίγνωστη παρτίδα του με τον Φίσερ από την Ολυμπιάδα του 1962.Εκεί οι δύο αντίπαλοι έιχαν από ένα πύργο και ο Φίσερ τα πιόνια α και θ ενώ ο Μποτβίνικ το ζ.Εγραφε όμως ο Μποτβίνικ πως και χωρίς το ζ πιόνι η θέση είναι ισόπαλη και οποιοδήποτε βιβλίο για φινάλε μπορεί να το επιβeβαιώσει!Μπορείτε να δείτε την παρτίδα αυτή στο:http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1008417

barbis είπε...

http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1008417

Ανώνυμος είπε...

Ο Σπυρόπουλος καλός παίκτης;Μπα για "τυφλό" ματς κάνει μόνο και να λέει συνέχεια στον αντίπαλο "παίξε-παίξε".


:)

barbis είπε...

Γιάννη Ανέστη δεν είναι ανάγκη να το φωνάζεις παντού ότι ο Παναγιώτης σε είχε κερδίσει blind όταν είχε έρθει Ιστιαία!Και δεν είχε κερδίσει μόνο εσένα αλλά και τον Σπανό και τον Γεραντώνη!Πως να το κάνουμε ο άνθρωπος το κατέχει το σπόρ.