Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Η Θυσία του Lasker

Μια σπάνια θυσία θα παρουσιάσουμε στη σημερινή μας ανάρτηση. Πρόκειται για μια θυσία γνωστή ως "θυσία του Lasker" διότι θεωρείται ότι την πραγματοποίησε πρώτος ο Emanouel Lasker το 1889 στην παρτίδα Lasker-Bauer. Στον αρκετά τυποποιημένο πλέον αλλά ιδιαίτερα όμορφο αυτόν συνδυασμό τα λευκά θυσιάζουν διαδοχικά τους αξιωματικούς τους στα τετράγωνα h7 και g7 (τα μαύρα στο h2 και g2 αντίστοιχα)  "απογυμνώνοντας" τον αντίπαλο βασιλιά που χάνει την προστασία των πιονιών του. Στη συνέχεια η παρτίδα τελειώνει με νικηφόρο επίθεση που καταλήγει  είτε σε ματ είτε σε κέρδος υλικού μεγαλύτερο από τους δύο αξιωματικούς που θυσιάστηκαν.

Στην παρακάτω παρτίδα τη θυσία του Lasker δεν πραγματοποιεί κάποιος γνωστός GM αλλά ο φίλος σκακιστής και συνεργάτης του blog μας Γιάννης Λιάνας. Ο Γιάννης  είχε την τύχη αλλά  και την ικανότητα να πραγματοποίησει τον σπανιότατο αυτόν συνδυασμό σε μια παρτίδα του για το φετινό προκριματικό όμιλο Α Εθνικής. Ακολουθεί η κρίσιμη θέση λίγο πριν τη θύσια με λίγα σχόλια του νικητή.





Λιάνας-Φρεγγίδης (ΠΟΑ Θεσσαλονίκης 2011)


Η τελευταία κίνηση του μαύρου ήταν 12...α5 . Πώς πρέπει να συνεχίσουν τα λευκά;
ΛΥΣΗ:Ο μαύρος δεν έχει αντιληφθεί το επερχόμενο κακό, έτσι λοιπόν συνέχισα με 13.Ιδ5 γδ5 14.Αθ7+(η θεματική θυσία των δυο αξιωματικών) Ρθ7
15.Βθ5+ Ρη8 16.Αη7 Ρη7 17.Βθ6+ Ρη8 18.η6 1-0




Περισσότερες πληροφορίες για τη θυσία των δύο αξιωματικών μπορείτε να βρείτε εδώ :

ενώ ένα ενδιαφέρον άρθρο για τη θυσία συνοδευόμενο με ασκήσεις για παιδιά και αρχαρίους εδώ.
          http://www.chesskid.com/article/view/the-double-bishop-sacrifice# Αποθήκευση σε PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια: